Μόσιαλος: Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο από τα φάρμακα κατά του κορονοϊού

Μόσιαλος: Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο από τα φάρμακα κατά του κορονοϊού

Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και πριν από τους έξι μήνες σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας

Για τη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού και την αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων έναντι του κορονοϊού μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας και και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, Ηλίας Μόσιαλος.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητά τους και τις ελπίδες που γεννούν τα αντιικά φάρμακα στην ιατρική κοινότητα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε, ότι «το πρόβλημα με τα φάρμακα είναι, ότι δεν τα έχουμε διαθέσιμα εδώ και τώρα και θα έχουμε μετά το χειμώνα», σημειώνοντας ότι καμία από τις τρεις φαρμακολογικές προτάσεις δεν είναι εξίσου επαρκής με τα εμβόλια, ιδιαίτερα αν κάνουμε και την αναμνηστική τρίτη δόση.

«Με το εμβόλιο, αν το έχεις κάνει, η πιθανότητα να νοσήσεις και να βρεθείς στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρή, περίπου 2%- 3%. Τα φάρμακα μειώνουν τη πιθανότητα να βρεθείς στο νοσοκομείο κατά 50%. Το φάρμακο της Pfizer είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση και ούτε έχουμε ακόμη επαρκείς ποσότητες. Όσον αφορά τα μονοκλωνικά, παρέχουν κάλυψη στο 81%, αλλά δεν φτάνουν τα ποσοστά του εμβολίου και δεν μπορείς να έχεις μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, η χρήση τους δεν είναι απλή και στοιχίζουν πάρα πολύ».

Τα εμβόλια γλίτωσαν πάνω από 8.000 ζωές

Όπως τόνισε, η ενδεδειγμένη λύση είναι να κάνει κάποιος το εμβόλιο και να μην πάρει το ρίσκο και να βρεθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Έχουμε να ακούσουμε κακή είδηση για εμβόλιο μήνες, καθημερινά ακούμε όμως κακές ειδήσεις» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, τα mRNA εμβόλια που χρησιμοποιεί πια η χώρα μας, είναι εξαιρετικά. «Έχει υπολογιστεί στη χώρα μας, ότι τα εμβόλια γλίτωσαν πάνω από 8.000 ζωές. Η σύσταση είναι για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Δεν χρησιμοποιούμε πια τα εμβόλια της AstraZeneca» είπε.

Θέλοντας να σχολιάσει το προφίλ των ανθρώπων, που ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν εμβολιάζονται ο κ. Μόσιαλος είπε, ότι «δεν είναι αντιεμβολιαστές, αλλά άνθρωποι που έχουν κάποιους φόβους» και πρέπει να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις όποιες ανησυχίες.

Ο κορονοϊός έχει ηλικιακές προτιμήσεις

Αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης και το πότε πρέπει να γίνει αυτή, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι διεθνώς η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει, ότι πρέπει να είναι στους έξι μήνες, πλην των ανοσοκατασταλμένων που γίνεται νωρίτερα. «Εκεί πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και πριν τους έξι μήνες πάντως, αν χρειαστεί. Σταδιακά θα πάμε στην τρίτη δόση».

Ωστόσο, όπως τόνισε, οι άνω των 50 ετών πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση, καθώς «ο κορονοϊός έχει ηλικιακές προτιμήσεις και ιδίως τους λίγο μεγαλύτερους». Όσον αφορά τις φοβίες που κυριεύουν τον κόσμο για τις επιπτώσεις των εμβολίων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας δήλωσε ότι τα εμβόλια mRNA δεν μένουν στο σώμα μας για χρόνια.

Έσχατο μέσο το lockdown

«Τα lockdown έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Είναι έσχατο μέσο. Αν υπερβούμε όλους τους δείκτες ανοχής του ελληνικού συστήματος υγείας, εκεί πας τελευταία. Αυτό που χρειάζεται, είναι να τηρηθούν τα μέτρα, που δεν είναι λίγα». Ο ίδιος, χαρακτήρισε θετική τη στάση της Εκκλησίας. «Αν αυτά τα μέτρα δεν υλοποιηθούν με την επάρκεια την οποία πρέπει, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αυτό που έκαναν άλλες κυβερνήσεις, όπως η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες» είπε.

Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε επίσης, ότι είναι τεράστιο το ρίσκο για τις εγκύους, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. «Δεν παραμένει στο σώμα μας το mRNA. Εξαφανίζεται». Όσον αφορά το τέλος της πανδημίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα λήξει όταν αυξηθούν τα ποσοστά του εμβολιασμού.

Παρακαλούμε περιμένετε ...