Κορονοιός: Ευρεία εισαγγελική έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά

Κορονοιός: Ευρεία εισαγγελική έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά

Στο «μικροσκόπιο» γιατροί , φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι, υπάλληλοι αλλά και μεσάζοντες

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και τεστ ανίχνευσης του κορονοιού.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ παρήγγειλε την διενέργεια ευρείας έρευνας προς πάσα κατεύθυνση με στόχο να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες γιατρών, φαρμακοποιών, νοσοκόμων, υπαλλήλων, πολιτών αλλά και προσώπων που μπορεί να μεσολαβούν στην διακίνηση των πλαστών πιστοποιητικών.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί να αναζητηθεί εάν στοιχειοθετείται κατά συναυτουργία τέλεση ή ηθική αυτουργία ή άμεση συνέργεια,

  • στην σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ),
  • την υφαρπαγή ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού ( άρθρου 221 του Π Κ) που αφορά γιατρούς και φαρμακοποιούς,
  • την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων ( άρθρο 242 του Ποινικού Κώδικα) που αφορά υπαλλήλους που τυχόν εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά και
  • την παραβίαση των μέτρων της Πολιτείας για τον κορονοιο ( άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα).

Μάλιστα, η Εισαγγελία προσδοκά στην βοήθεια επαγγελματιών και ιδιωτών ώστε να αποκαλυφθούν πιθανά κυκλώματα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ήδη, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha που στάθηκαν η αφορμή για την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης.

Στα επίμαχα ρεπορτάζ γίνεται λόγος για πώληση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης έναντι ποσού 500 ευρώ και Rapid test έναντι αμοιβής, ακόμα και από φαρμακεία, για εικονικά αποτελέσματα από μοριακά ή rapid test.

Μάλιστα, καταγράφονται καταγγελίες ότι πολίτες επιδιώκουν να αγοράσουν ακόμα και από φαρμακεία αποτελέσματα των rapid test, χωρίς να έχουν προβεί στον αντίστοιχο έλεγχο.