Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία – «Ασφυξία» στις Εντατικές

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία – «Ασφυξία» στις Εντατικές

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ - Ράντζα στις εφημερίες - SOS εκπέμπουν οι γιατροί σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Δραματική είναι η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, με τους ιατρούς να εκφράζουν πλέον ανοιχτά την αγωνία τους, για το πόσο μπορεί να αντέξει και αυτή τη φορά το σύστημα υγείας.

Εκπρόσωποι τους κάνουν λόγο για εφημερίες «κόλαση» και «συνθήκες πολέμου», με διαδρόμους να γεμίζουν με ράντζα λίγη μόνο ώρα μετά την έναρξη της εφημερίας. Στο «Αττικό» Νοσοκομείο όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από 80 ράντζα αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο.

Με «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» παρομοίωσε την χθεσινή εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» η Ματίνα Παγώνη, με το ίδρυμα να δανείζεται ράντζα από το Νοσοκομείο «Σωτηρία». «Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη εφημερία, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία. Μπήκαν ράντζα ακόμα και στην οφθαλμολογική κλινική, που εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στη διαχείριση των ασθενών» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ωστόσο, την δραματική εικόνα στο «Γεννηματάς» διέψευσε η διοίκηση του νοσοκομείου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κ. Παγώνη. «Η διοίκηση καλό θα ήταν, να παρίσταται στις εφημερίες τα βράδια, πριν να εκδίδει ανακοινώσεις» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 1.110 από τους συνολικά 3.231 ασθενείς με κορονοϊό.

Στα όρια τους τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη 

Έμφραγμα και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ο εφιάλτης του περασμένου Νοεμβρίου επέστρεψε, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Μια εφιαλτική εφημερία έζησε χθες το «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη, με 150 νοσηλευόμενους, ανάμεσά τους τρεις εγκύους και τέσσερις διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. «Και έχουμε και οκτώ παιδιά που νοσηλεύονται σε κλίνες και όχι στις μονάδες» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Ιπποκρατείου» Χρήστος Τζελέπης.

Ουρές ασθενοφόρων σχηματίστηκαν στην εφημερία του «Παπαγεωργίου», εκεί όπου πέντε ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκίνησε την εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ και με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, όπως είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκος Καπραβέλος.

Στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 1.048 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και 159 σε ΜΕΘ. Από τις 12 Σεπτεμβρίου δε μέχρι σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καταλήξει 499 ασθενείς, οι περισσότεροι τις τελευταίες 15 ημέρες.

«Έμφραγμα» στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Τραγική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο του Βόλου, με τον διευθυντή νευροχειρουργικής του νοσοκομείου, Νίκο Χαφτούρο, να δηλώνει: «Το νοσοκομείο “έχει τελειώσει”, δεν αντέχει άλλο και κάποιοι πρέπει να το πουν. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο». «Η κατάσταση είναι δραματική, είναι μια μαύρη μέρα. Χθες είχαμε πέντε θανάτους. Είμαστε σε ένα πόλεμο χωρίς στρατιώτες και πυρομαχικά . Ένας γιατρός για 150 ασθενείς» πρόσθεσε.

Ακόμη και η ροή του οξυγόνου του νοσοκομείο καταρρέει από την πίεση. Όπως είπε ο κ. Χαφτούρος, το σύστημα του νοσοκομείου έχει σχεδιαστεί για την ταυτόχρονη χορήγηση οξυγόνου σε 70 ασθενείς και με περισσότερους από 120 το σαββατοκύριακο, τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή τους.

Στα «κόκκινα» βρίσκονται οι εντατικές των δύο νοσοκομείων στη Λάρισα, όπου πλέον ασθενείς covid και non covid νοσηλεύονται σε κλινικές στο ίδιο όροφο. «Έχουμε φτάσει στο σημείο ασθενείς covid και non covid να νοσηλεύονται σε κλινικές του ίδιου ορόφου, με κοινό τόπο διέλευσης», υπογράμμισε ο διευθυντής ΤΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Δημήτρης Μπάμπαλης. Συνολικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσηλεύονται 450 ασθενείς.

«Έκρηξη» εισαγωγών στην Πάτρα

Στα όρια τους και τα νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας με 400 ασθενείς σε κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», Κώστας Πετρόπουλος, κάνει λόγο για εκρηκτική κατάσταση, με τόσες εισαγωγές σε κάθε εφημερία, που γεμίζει το ίδρυμα. Αυτή τη στιγμή στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας νοσηλεύονται με κορονοϊό περισσότεροι από 150 ασθενείς.