Σαρηγιάννης: Μπορεί να έχουμε άλλους 4.000 θανάτους έως το τέλος Δεκεμβρίου

Σαρηγιάννης: Μπορεί να έχουμε άλλους 4.000 θανάτους έως το τέλος Δεκεμβρίου

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε σχεδόν 100 νεκρούς την ημέρα

Δυσοίωνες προβλέψεις με βάση τα στοιχεία έκανε για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους δύο μήνες, αν δεν επισπευσθεί ο εμβολιασμός και δεν τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί, πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega. Ερωτηθείς σχετικά με την αυξητική πορεία των κρουσμάτων, είπε ότι «είναι απόλυτά φυσιολογικό αυτό. Είναι μια συνέχεια της αυξητικής πορείας, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ουσιαστικά η επίδραση τους θα φανεί μετά τις 15 του μηνός».

Προέβλεψε δε, ότι «για αυτή την εβδομάδα περιμένουμε ισοσταθμικά μία συνεχή αύξηση, που μπορεί να μας οδηγήσει σε 7.000 και παραπάνω κρούσματα». Ερωτηθείς αν θα φθάσουμε τα 10.000 κρούσματα στην ημέρα, απάντησε αρνητικά, εκτιμώντας ότι έως το τέλος Νοεμβρίου, ίσως φθάσουμε τα 9.000 κρούσματα.

Δυσοίωνες ωστόσο είναι οι προβλέψεις του ως προς τους θανάτους, εκτιμώντας ότι στα τέλη Νοεμβρίου μπορεί να αγγίξουν τους 100 την ημέρα. Τόνισε δε, ότι δεδομένου πως για να επιτευχθεί ανοσία, χρειάζεται να περάσει ένας μήνας από τον εμβολιασμό και να τηρούνται τα ισχύοντα μέτρα, προέβλεψε ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου μπορεί να έχουμε συνολικά άλλους 4.000 θανάτους.

Κλείνοντας είπε, ότι «όπως για την Κλιματική Αλλαγή λέμε ότι βρισκόμαστε "στο παρά δύο", "στο παρά ένα", έτσι και στο θέμα της πανδημίας βρισκόμαστε στο "παρά πέντε". Ο χρόνος είναι λίγος».