Κορονοϊός: Αυστηροί έλεγχοι στην πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων – Δίμηνο λουκέτο σε κλαμπ στο Γκάζι

Κορονοϊός: Αυστηροί έλεγχοι στην πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων – Δίμηνο λουκέτο σε κλαμπ στο Γκάζι

Διατηρείται ιστορικό παραβάσεων για κάθε ΑΜΦ

Σαφάρι ελέγχων πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο (6/11) κατά την πρώτη ημέρα που τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού τέθηκαν σε εφαρμογή, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νυχτερινού κέντρου στο Γκάζι όπου επιβλήθηκε λουκέτο 60 ημερών για παράβασή τους.

Αναλυτικότερα, την ημέρα, στα καταστήματα είχαν σχηματιστεί ουρές από κόσμο που κρατούσε τα απαραίτητα έγγραφα στο χέρι προκειμένου να κάνει της αγορές του, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η ΔΙΜΕΑ πραγματοποιούσαν σαρωτικούς ελέγχους.

Στην επιτήρηση των νέων μέτρων μετέχουν συνολικά 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Παράλληλα, οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και το βράδυ, ενώ τα ξημερώματα μπήκε και λουκέτο για 60 μέρες σε γνωστό κλαμπ στο Γκάζι λόγω εισόδου ατόμων χωρίς πιστοποιητικό νόσησης.

Κορονοϊός: «Υπάρχει συμμόρφωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης»

Συμμόρφωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από πελάτες και επιχειρηματίες έδειξε η πρώτη μέρα εντατικών ελέγχων στην αγορά για την τήρηση των μέτρων, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής (7/11) ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

«Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με τα νέα μέτρα είχε αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι που έγιναν το μεσημέρι σε εμπορικούς δρόμους, καταστήματα, mall, που μπήκαν τώρα σε αυτή τη διαδικασία, έδειξαν ότι υπάρχει συμμόρφωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι πελάτες που σέβονται τον υγιή επιχειρηματία έδειχναν τα πιστοποιητικά τους χωρίς προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε στην περίπτωση του νυχτερινού μαγαζιού στο Γκάζι, όπου εντοπίστηκαν πελάτες χωρίς τα πιστοποιητικά, σημειώνοντας ότι επειδή ήταν υπότροπο για τρίτη φορά, επιβλήθηκε ανάκληση της άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Ιστορικό παραβάσεων για κάθε ΑΜΦ

Μάλιστα, ο κ. Μπίνης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ελέγχους, καθώς η βάση δεδομένων που διαμοιράζονται όλοι οι φορείς που τους διεξάγουν, τους δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχουν το πλήρες ιστορικό για κάθε ΑΦΜ για τους τελευταίους 18 μήνες.

«Με τα tablets και τα smartphones που διαθέτουμε, έχουμε τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από την αρχή που έχει επιβάλλει το πρόστιμο, να βλέπουμε το ιστορικό και αυτό μας βοηθάει σε δύο πράγματα. Πρώτον στον σχεδιασμό των ελέγχων ώστε να μην κουράζουμε τους ελεγχόμενους και δεύτερον να αποφασίζουμε το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί σε περίπτωση δεύτερης ή τρίτης υποτροπής», τόνισε.

Τέλος, όπως ανέφερε, το σύστημα δείχνει ευαίσθητες δομές, γηροκομεία, προνοιακές δομές, όπου από τον Σεπτέμβριο διενεργούνται έλεγχοι για να βεβαιωθούν οι αρχές ότι τηρούνται τα μέτρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...