Κορονοϊός: Υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους – Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Κορονοϊός: Υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους – Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ - Πού μπορούν να μπαίνουν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο - Τι ισχύει για τα παιδιά έως 18 ετών

Αλλάζει η κατάσταση από αύριο, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, για την είσοδο των ανεμβολίαστων κατά του κορονοϊού σε καταστήματα και υπηρεσίεας. Πριν λίγο δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο στις 06:00. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν ισχύ έως και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 06:00.

Δηλαδή από τις 6 αύριο το πρωί η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των shops in a shop, σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών), φυσικής ευεξίας κ.λπ. σε ανοικτούς χώρους εστίασης, υπηρεσίες λούνα παρκ και χώρους διασκέδασης οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, ή
  • αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τις εκκλησίες, υπογραμμίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι ενώ οι αρμόδιες αρχές που επιβάλλουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να αποστέλλουν στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή σε πλατφόρμα της ιστοσελίδας https://kye-gge.midev.gov.gr, τον προγραμματισμό και τα στοιχεία των σχετικών κυρώσεων.

Δείτε αναλυτικά εδώ το ΦΕΚ.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι και από αύριο 8.000 αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα. Επίσης 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝ. Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.