Κορονοϊός: Με ποιο σκεύασμα θα κάνουν την 3η δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με Moderna

Κορονοϊός: Με ποιο σκεύασμα θα κάνουν την 3η δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με Moderna

Ποιες είναι οι παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης

Άνοιξε η πλατφόρμα σήμερα για τα ραντεβού της 3ηςς δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού. Τη δυνατότητα αυτή έχουν οι πολίτες στην Ελλάδα άνω των 18 ετών. Προϋπόθεση για την αναμνηστική δόση είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όσοι πολίτες είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna και αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση με το mRNA εμβόλιο της Pfizer. Πάντως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα η επαναληπτική δόση να γίνεται και με το ίδιο σκεύασμα, το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Οι παρενέργειες της 3ης δόσης

Παρόμοιες με αυτές της δεύτερης δόσης είναι οι παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου με Pfizer και Moderna, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές με στοιχεία από 20.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Το 79% των συμμετεχόντων ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση, όπως πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, και το 74% μια λεγομένη συστημική αντίδραση, που επηρεάζει όλο τον οργανισμό, όπως η κόπωση.

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς παρόμοιοι.

Το 28% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.