Κορονοϊός – Χάπι Merck: Σε ποιούς και πότε θα χορηγείται – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Κορονοϊός – Χάπι Merck: Σε ποιούς και πότε θα χορηγείται – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Δημόπουλος: Ασφαλές και αποτελεσματικό

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά της Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε χθες έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, επισημαίνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Για τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού, το οποίο έλαβε σήμερα το «πράσινο φως» από τη βρετανική ρυθμιστική για τα φάρμακα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Είναι το πρώτο αντικό φάρμακο, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ιού και έχει ένα πολύ καλό προφιλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε για το χάπι ο κ. Δημόπουλος.

Όπως δήλωσε, είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού διότι υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι το κυρίαρχο όπλο που έχουμε απέναντι στο ιό τα είναι εμβόλια και δεν πρέπει αυτή η «κατάκτηση» να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη.

Σχετικά με τη δράση του φαρμάκου, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως λειτουργεί σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά την διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στην φάση της υπέρμετρης φλεγμονής.«Το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού», πρόσθεσε.

Εξήγησε δε ότι σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση , όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία συννοσηρότητες , νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων (και έτσι την έγκριση του φαρμάκου και για τη χώρα μας), όπως δήλωσε ο κ. Δημόπουλος. «Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει τον φάκελο, ενώ θα δούμε και τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης σε ένα επιστημονικό περιοδικό όπως γίνεται συνήθως», ανέφερε ο ίδιος