Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι και «μαύρη λίστα» από Σάββατο – Ποιες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο στόχαστρο

Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι και «μαύρη λίστα» από Σάββατο – Ποιες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο στόχαστρο

8.000 αστυνομικοί επί ποδός

Η ραγδαία αύξηση ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και της οριακής κατάστασης που επικρατεί ξανά στα νοσοκομεία έχει θέσει την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του Star, Γιώργος Ευγενίδης, στη σύσκεψη  στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς το πεδίο ελέγχου διευρύνεται και έπρεπε να γίνει συντονισμός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 8.000 αστυνομικοί, σε 1.900 κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα. Μαζί και στελέχη της Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στην περιφέρεια οι έλεγχοι θα γίνονται από κλιμάκια άλλων περιοχών, ώστε να αποφεύγονται τα «στραβά μάτια» λόγω εντοπιότητας.

Δεν θα είναι απλοί έλεγχοι στους οποίους θα γίνονται συστάσεις. «Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πέσουν κεφάλια και θα μπουν λουκέτα, προς παραδειγματισμό» τόνισε. Στη σύσκεψη ορίστηκαν τομείς προτεραιοτήτων, όπως η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο.  

Ο δημοσιογράφος του Star αποκάλυψε ότι τις επόμενες μέρες έρχεται και η «μαύρη λίστα», μάλλον από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για πλατφόρμα στην οποία οι παραβάτες θα κατονομάζονται, για να ξέρουν και οι πολίτες αν τηρούν τα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον κίνδυνο του μεγάλου προστίμου, θα ελλοχεύει πλέον και ο κίνδυνος στιγματισμού.

Ποιες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο στόχαστρο

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά προτεραιότητα στα καταστήματα που έχουν ήδη παραβιάσει τη νομοθεσία, ενώ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα διπλασιάζονται με κλείσιμο καταστημάτων για 15 ημέρες και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια. Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δε θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα». Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.

Υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.