Κορονοϊός: Έπεσαν πρόστιμα 43.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για παραβίαση των μέτρων

Κορονοϊός: Έπεσαν πρόστιμα 43.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για παραβίαση των μέτρων

Επιβλήθηκαν από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς κατά τους ελέγχους της περασμένης εβδομάδας

Πρόστιμα συνολικού ύψους 6.900 ευρώ επιβλήθηκαν από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς κατά τους ελέγχους του περασμένου τριήμερου για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, σε Αττική, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία.

Επιπλέον, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 36.100 ευρώ μετά από τους ελέγχους της περασμένης εβδομάδας, για παρεμπόριο και παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, το τριήμερο 29-31 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 142 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, σε Αττική, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 6.900 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων κατά τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 66436/24-10-2021 (Β'4919) όπως ισχύει και συγκεκριμένα για μη χρήση μασκών προστασίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο σύνολο της επικράτειας.

Έλεγχοι στην αγορά

Επιπλέον, από την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στο σύνολο της επικράτειας προκύπτουν τα εξής:

1. Κατά το χρονικό διάστημα από 25 Οκτωβρίου 2021 έως και 31 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 189 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 52 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο.

2. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, οι επιχειρήσεις της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία.

3. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 36.100 ευρώ, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαίθριου εμπορίου, για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων και για τη μη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS).

4. Κατασχέθηκαν 813 τεμάχια απομιμητικών ειδών, από τα οποία τα 710 τεμάχια πωλούνταν από ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop).

5. Επίσης, κατασχέθηκαν 37 τεμάχια βιομηχανικών ειδών που στερούταν των νόμιμων παραστατικών εμπορίας και διακίνησης.