Δηλητηρίασαν με δόλωμα σπάνιο χρυσαετό στη Δράμα

Δηλητηρίασαν με δόλωμα σπάνιο χρυσαετό στη Δράμα

Το απειλούμενο με εξαφάνιση πτηνό έφερε δορυφορικό πομπό για τη μελέτη του είδους

Νέο θύμα προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο των ζώων, που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο, όπως έκανε γνωστό η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Χρυσαετός 3 ετών εντοπίστηκε νεκρός πριν μία εβδομάδα στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου Δράμας με τη δηλητηριασμένη τροφή στο ράμφος. Όπως έκανε γνωστό η Ορνιθολογική Εταιρεία, ο εντοπισμός του προστατευόμενου και απειλούμενου με εξαφάνιση αετού κατέστη εφικτός, καθώς το πουλί έφερε δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής για τη μελέτη του είδους στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ακολουθώντας την πορεία του πουλιού και μετά από έρευνα εντοπίστηκε κοντά στο Πολυνέρι Παρανεστίου -4 χλμ. μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα- το δηλητηριασμένο δόλωμα που αποτέλεσε την αιτία θανάτου του και συγκεκριμένα εντόσθια ζαρκαδιού. Όλα τα ευρήματα περισυλλέχθηκαν από το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας και του Φορέα Διαχείρισης και απεστάλησαν για τις απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Δασικής Νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την Οργάνωση, το πρόσφατο αυτό περιστατικό συγκεντρώνει μια σωρεία παραβάσεων ενάντια της άγριας ζωής και της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για ένα τριπλό έγκλημα, που περιλαμβάνει τη θανάτωση δύο προστατευόμενων ειδών, ενός ζαρκαδιού που χρησιμοποιήθηκε για δόλωμα και ενός χρυσαετού -αυστηρά προστατευόμενου είδους από την ελληνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία-, ενώ το περιστατικό έλαβε χώρα εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Πρινόλοφου - Μαυροκορδάτου και εκτός από την παράνομη θήρα του ίδιου του ζαρκαδιού, έγινε παράνομη χρήση δηλητηριασμένου δολώματος.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η περιοχή έχει αποδειχθεί «hot-spot» παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, καθώς έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά κατά το παρελθόν από τις αρμόδιες αρχές. Σημειώνεται ότι μόνο εντός της τελευταίας διετίας έχουν καταγραφεί 11 περιστατικά χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ τουλάχιστον άλλα έξι έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Αν και οι χρυσαετοί, όπως και γενικότερα τα αρπακτικά πουλιά, δεν αποτελούν το κύριο είδος στόχο δηλητηρίασης -όπως ο λύκος για παράδειγμα- αποτελούν συχνά παράπλευρα θύματα, μιας και καταναλώνουν νεκρά ζώα που θα βρουν στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη χρήση και διασπορά στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

«Είναι χρέος όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων να λειτουργήσουν συντονισμένα, ενεργοποιώντας τα "Τοπικά Σχέδια Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων" προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό αποτελεσματικά και στη ρίζα του», καταλήγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...