Κορονοϊός: Τι δείχνουν νέες έρευνες για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις

Κορονοϊός: Τι δείχνουν νέες έρευνες για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις

Πόσο αποτελεσματικά είναι για την παραλλαγή Δέλτα Plus που εμφανίζεται στη Βρετανία - Επιμένουν οι πνευμονολόγοι για την ανάγκη του εμβολιασμού

Μετά τον κορονοϊό πέρυσι, σταδιακά στη ζωή των πολιτών μπήκαν και οι μεταλλάξεις της ίδιας ασθένειας, που δημιούργησαν μεγαλύτερο άγχος στον κόσμο. Κι αυτό δεν έχει σταματήσει μέχρι τώρα, καθώς στη Μεγάλη Βρετανία εμφανίστηκε μια νέα παραλλαγή της Δέλτα, όμως οι επιστημόνες θεωρούν ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί, όπως και οι άλλες, και άπαντες παραπέμπουν στον εμβολιασμό.

«Τα εμβόλια καλύπτουν και την Δέλτα Plus μετάλλαξη», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Πατρών, αναφερόμενος στη μετάλλαξη που ήδη εμφανίζεται στη Βρετανία και έχει φέρει αυτή την πολύ μεγάλη διασπορά κρουσμάτων του κορονοϊού. «Ακόμη μελετάται. Είναι μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης, δεν ξέρουμε εάν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα» σημείωσε. «Τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της», διευκρίνισε.

«Μιλάμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων» υπογράμμισε. «Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Με μία εμβολιαστική κάλυψη στο 58% και με τους νέους κάτω των 30 ετών να είναι ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις. Η διασπορά του κορονοϊού θα είναι μεγάλη. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» προειδοποίησε.

«Ο κόσμος θα πρέπει να εισακούσει την επιστημονική γνώση και να εμβολιαστεί. Έχουμε απευαισθητοποιηθεί απέναντι στο θάνατο. Χάνουμε 40 άτομα καθημερινά από την Covid-19 και συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας σαν να μην συμβαίνει τίποτε» ανέφερε.

«Πρέπει να εμβολιαστούν και οι έφηβοι άνω των 12 ετών γιατί και αυτοί αποτελούν αλυσίδα στη διάδοση του κορονοϊού» τόνισε.

Πόση προστασία δίνει σε 12-18 ετών το εμβόλιο Pfizer/BioNTech

Το εμβόλιο των Pfizer /BioNTech κατά της Covid-19 αποδείχτηκε 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας από την νόσο σε άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών, σύμφωνα με μελέτη που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης υπηρεσίας δημόσιας υγείας στη χώρα.

Η μελέτη διεξήχθη στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, όταν κυριαρχούσε η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο, τα δεδομένα από 19 παιδιατρικά νοσοκομεία έδειξαν ότι μεταξύ των 179 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, το 97% ήταν μη εμβολιασμένο, διαβεβαιώνοντας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από το περίπου 16% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή μορφή της Covid-19 ώστε να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη, κανένας δεν ήταν εμβολιασμένος.

Η έκθεση των CDC βασίζεται σε κλινικές δοκιμές που έγιναν από εταιρείες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι οποίες έδειξαν υψηλή ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού. Ωστόσο αυτές οι κλινικές δοκιμές δεν σχεδιάστηκαν για να αποδείξουν αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας.

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech επιτρέπεται για χρήση σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών και οι εταιρείες ζητούν άδεια για χρήση σε παιδιά ηλικίας από πέντε ετών.

Ομάδα συμβούλων εμπειρογνωμόνων της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να σταθμίσει τα δεδομένα σε μικρά παιδιά αργότερα αυτόν τον μήνα.

Τα δεδομένα των CDC «ενισχύουν τη σημασία του εμβολιασμού για την προστασία των Αμερικανών νέων από σοβαρές μορφές της Covid-19», ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.