Σπαντιδέας: Όλοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο – Μέχρι τέλος του έτους το φάρμακο για τον κορονοϊό

Σπαντιδέας: Όλοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο – Μέχρι τέλος του έτους το φάρμακο για τον κορονοϊό

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα από την άλλη είναι μια πανάκριβη θεραπεία και δύσκολη στην παραγωγή της»

«Ειδικά για τα άτομα που κάνουν την τρίτη δόση του κορονοϊού ή ακόμα και την πρώτη, μπορούν να τα κάνουν σχεδόν ταυτόχρονα», σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Όσο πιο αργά κάνει κανείς το εμβόλιο για την γρίπη, δηλαδή, τέλη Οκτωβρίου έχει κάλυψη για όλη την εποχή της.

Ορισμένα άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες και κάνουν νωρίς την πρώτη δόση, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν δεύτερη δόση του εμβολίου της γρίπης στις αρχές Φεβρουαρίου, τόνισε ο κ. Σπαντιδέας.

«Πέρσι δεν είδαμε σχεδόν καθόλου γρίπη, αλλά ούτε και κοινά κρυώματα. Φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό δρουν αποτρεπτικά και στην διάδοση και εγκατάσταση της γρίπης», συμπλήρωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Σε σχέση με την πανδημία, ο καθηγητής, ανέφερε πως βρίσκεται προ έγκρισης το φάρμακο, που αν δοθεί έγκαιρα με την εμφάνιση του κορονοϊού, καταπολεμά τον ιό. «

Μέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα έχει εγκριθεί και θα βρίσκεται στα χέρια μας σαν ένα επιπλέον όπλο τιθάσευσης της πανδημίας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα από την άλλη είναι μια πανάκριβη θεραπεία και δύσκολη στην παραγωγή της, γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει δυνατότητα κάλυψης όλων των αναγκών».