Επίθεση στο Νέο Ηράκλειο: Φυλάκιση 36 μηνών με τριετή αναστολή στον 30χρονο

Επίθεση στο Νέο Ηράκλειο: Φυλάκιση 36 μηνών με τριετή αναστολή στον 30χρονο

Ο κατηγορούμενος εμφανίσθηκε στο δικαστήριο ως «μετανοημένος» χρυσαυγίτης

Τις σοκαριστικές στιγμές της επίθεσης που δέχτηκαν στο Νέο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης περιέγραψαν ενώπιον του Αυτοφώρου τα θύματα, τα οποία υπέδειξαν ως «ενορχηστρωτή» τον 30χρονο κατηγορούμενο, που τελικά καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή για δυο από τους παθόντες, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή.

Ο νεαρός κατηγορούμενος ο οποίος εμφανίστηκε ως «μετανοημένος» χρυσαυγίτης, αφού επέμεινε ότι ήταν σε άμυνα είπε πως δεν είχε πρόθεση να γίνει οτιδήποτε. «Ζητώ συγγνώμη» είπε με έναν από τα θύματα να σχολιάζει : «Με τσάκισε στο ξύλο όμως». Ο συγκεκριμένος άνδρας καταθέτοντας στο δικαστήριο, αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα στο πρόσωπο του κατηγορούμενου τον πρωταγωνιστή των επεισοδίων, περιγράφοντας πως δέχτηκαν «άγρια επίθεση» με στόχο να σταματήσουν τη συγκέντρωση.

«Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας ραπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές.» ανέφερε.

Πρόεδρος: Και ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Κυρίως ο κατηγορούμενος… Μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε «τέλος» και έφυγαν. Διαπίστωσα ότι ερχόταν προς το μέρος μας ο κόσμος από τις γύρω καφετέριες.

Φωτογραφίες αλλά και βίντεο από την επίθεση παρουσιάστηκαν ως πειστήρια με τον μάρτυρα να λέει: «Είναι 69 χρόνων και τα πιο επικίνδυνα χτυπήματα που δέχτηκα ήταν στο κεφάλι και μου τσαλαπάτησαν το χέρι.» Όπως περιέγραψε η μαυροφορεμένη ομάδα που τους επιτέθηκε ήταν ακροβολισμένη στο πάρκο και τους περίμενε. «Ο συγκεκριμένος δεν φορούσε κουκούλα. Τον είδα» ανέφερε.

Υπεράσπιση: Είστε σίγουρος ότι είναι ο συγκεκριμένος;

Μάρτυρας: Ναι. Τον είδα. Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς φάγαμε το ξύλο. Κάνεις από εμάς δεν πέταξε τίποτα. Μόνο συνθήματα.

«Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο»

Για απρόκλητη επίθεση έκανε λόγο καταθέτοντας στο δικαστήριο ένα ακόμη μέλος της ομάδας που δέχτηκε επίθεση. «Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε.» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας πως ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος που σήμανε «τέλος». «Έφυγαν οργανωμένα. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά.» κατέθεσε και αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό τατουάζ που έχει ο κατηγορούμενος στο χέρι του το οποίο «λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο».

«Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς δεν χτυπήσαμε κανέναν. Μπήκαμε ανάμεσα για να σταματήσουμε τις κλωτσιές αλλά φάγαμε κι εμείς.» είπε η μάρτυρας με έναν ακόμη μάρτυρα να περιγράφει πως δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι. «Δεν μπορώ να πω εάν ήταν ο κατηγορούμενος που με χτύπησε αλλά ήταν γύρω μου. Εναλλάσσονταν αυτοί που μας χτυπούσαν. Όλο αυτό κράτησε πέντε λεπτά.» είπε.

«Είναι στοχοποιημένος χρόνια»

Η σύντροφος του κατηγορούμενου, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, εκτίμησε ότι μπορεί να έχει στοχοποιηθεί γιατί ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής.

«Είναι σύντροφος μου, μελλοντικός σύζυγος και πατέρας του παιδιού μου και πατριώτης. Είμαι αλβανικής καταγωγής. Έχω πάθει ένα σοκ αυτές τις μέρες με όσα ακούω. Ξέρω ότι είναι στοχοποιημένος χρόνια. Το έχω ζήσει.» κατέθεσε η κοπέλα.

Όταν η μάρτυρας κλήθηκε να δει φωτογραφία και να αναγνωρίσει τον κατηγορούμενο, εκείνη απάντησε θετικά σημειώνοντας ωστόσο πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε η συμπλοκή. «Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα… Έχει δεχτεί ξυλοδαρμό στο παρελθόν μπροστά στα μάτια μου. Θα μπορούσε να ήταν σε αυτοάμυνα.» ανέφερε συμπληρώνοντας «Δεν μου αρέσει η βία και επειδή τα επέζησα μαζί του στο παρελθόν χωρίς να φταίει. Είναι ο καλύτερος άνθρωπος».

«Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή»

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως βρέθηκε τυχαία στην περιοχή και ήταν εκείνος που δέχτηκε επίθεση. «Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα «να τος ο φασίστας τσακίστε τον». Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα.» είπε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρόεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην έχετε τίποτα;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή είπατε «τέλος»

Κατηγορούμενος: Δεν είπα «τέλος»

Πρόεδρος: Χαιρετίσατε ναζιστικά;

Κατηγορούμενος: Δεν έχει γίνει αυτό.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;

Κατηγορούμενος: Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.

Πρόεδρος: Δηλαδή παραδέχεστε ότι υπήρξε η επίθεση από τους μαυροφορεμένους αλλά λέτε ότι η δίκη σας συμμετοχή ήταν συμπτωματική. Εσείς πόσους χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Έναν που μου επιτέθηκε σίγουρα. Δεν μπόρεσα να δω πρόσωπο.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν του, ανήκουν στο παρελθόν. «Όταν με χτύπησαν το 2019 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα… Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ μα βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».

Μάλιστα, ο 30χρονος δήλωσε εθελοντής πυροσβέστης που όλο το καλοκαίρι έδινε μάχη με τις φωτιές και για το λόγο αυτό είπε είχε στο σπίτι του το μαχαίρι και τη μάσκα.