Κορονοϊός: «Πιθανό να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου»

Κορονοϊός: «Πιθανό να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου»

Τα αντισώματα είναι λογικό να εξασθενούν έπειτα από κάποιο διάστημα, εξηγεί η καθηγήτρια Βιολογίας–Νανοϊατρικής του ΕΚΠΑ Μαρία Γαζούλη

«Λογικό είναι τα αντισώματα που δημιουργούνται με τα εμβόλια να εξασθενούν έπειτα από κάποιο διάστημα στον οργανισμό και σταδιακά όλοι θα χρειαστούν την τρίτη δόση και πιθανώς και την τέταρτη» τόνισε η καθηγήτρια Βιολογίας–Νανοϊατρικής του ΕΚΠΑ Μαρία Γαζούλη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείσα σχετικά με όσους αντιτίθενται στον εμβολιασμό και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κατά των εμβολίων για τον κορονοϊό, είπε ότι «δυστυχώς, σχεδόν δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας και αρνούνται την επιστήμη».

Τόνισε δε, ότι «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την τεχνολογία του χθες με αυτήν του σήμερα και να απορρίπτουμε τα εμβόλια, με το σκεπτικό ότι τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς. Το επιχείρημα καταρρίπτεται από τους ίδιους τους οργανισμούς έγκρισης των εμβολίων, που έχουν αποφανθεί για την ασφάλεια των σκευασμάτων».

Αναφερόμενη στις νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του covid, τονίζει ότι τα αποτελέσματα των μελετών από τον Αύγουστο είναι πολύ ενθαρρυντικά όσον αφορά την χρήση των μονοκλονικών αντισωμάτων. Σημειώνει ωστόσο, ότι «αυτά είναι διαθέσιμα μόνο για μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, που έχουν νοσήσει, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσμενέστερες εξελίξεις για τον ασθενή. Δεν υπάρχουν σε αφθονία σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν προλαμβάνουν την νόσηση, όπως τα εμβόλια. Πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα. Τα εμβόλια στοχεύουν στο να μη καταλήξει ο πάσχων με βαριά συμπτώματα στην ΜΕΘ».