Επίθεση με βιτριόλι: «Το στήθος εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, που της έμεινε στο χέρι, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου»

Επίθεση με βιτριόλι: «Το στήθος εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, που της έμεινε στο χέρι, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου»

Σοκάρει ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής του νοσοκομείου Metropolitan

«Πρωτόγνωρη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής του νοσοκομείου Metropolitan, στο οποίο μεταφέρθηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός ο οποίος σημείωσε ότι «το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και βάθος».

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως αυτό που αντίκρισαν στα επείγοντα «ήταν πρωτόγνωρο». «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ» είπε και συμπλήρωσε:  «Έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία». Μάλιστα, ο γιατρός εκτίμησε πως η Ιωάννα «διέτρεξε κίνδυνο ζωής, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».

Ο γιατρός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε πως οι επιπλοκές θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στο θάνατο. Για τον μάρτυρα η βοήθεια που έλαβε η Ιωάννα από τις «πλύσεις» με νερό στο φαρμακείο ήταν σωτήρια.

«Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις» κατέθεσε ενώ δεν κατάφερε να εκτιμήσει πόση ήταν η ποσότητα του καυστικού υγρού που η κατηγορούμενη έριξε στην Ιωάννα.

Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;

Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.

Πάρεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;

Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.

Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωάννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.

Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Από επιπλοκές

Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;

Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης

Εισαγγελέας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;

Εισαγγελέας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωής;

Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.

Εισαγγελέας: Λέτε στο δικαστήριο ότι από την ποσότητα που δέχτηκε αν δεν μεταφερόταν σε άμεσο χρόνο θα είχε καταλήξει;

Μάρτυρας: Όχι, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.

Εισαγγελέας: Η Ιωάννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δέχεται  επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;

Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων της πολιτικής αγωγής διευκρίνισε  ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της αν δεν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση της. «Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο. Αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός κινδύνευε να καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.