Κορονοϊός: Ουραγοί στον εμβολιασμό και «πρωταθλητές» στα κρούσματα

Κορονοϊός: Ουραγοί στον εμβολιασμό και «πρωταθλητές» στα κρούσματα

Μεγάλη ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα - Τι συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ

Σε μίνι lockdown μπαίνουν από σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης και θα ισχύσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή στις 8 Οκτωβρίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει τον λόγο της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού σε αυτές τις περιοχές και δεν είναι άλλος από την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Είναι ουραγοί σε εμβολιασμό και «πρωταθλητές» στα κρούσματα.

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας εγείρει το υψηλό ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τις ολοένα και λιγότερες διαθέσιμες κλίνες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μία προσπάθεια να εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα του εμβολιασμού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χωράς η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, όμως 11 περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο κόκκινο με περιοριστικά μετρά κυρίως λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, αναφέρει στην ΕΡΤ ότι: «Είμαστε 10 μονάδες σε ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το μέσο όρο που οδηγεί σε έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα». Στη Δράμα οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν το 42, 87%, στο Κιλκίς το 43, 78%, στη Λάρισα το 46, 48 και στη Θεσσαλονίκη το 53, 14%.

Ο Νίκος Νίτσας, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή στην 3η και 4η υγειονομική Περιφέρεια το 94% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι».

Προβληματισμός υπάρχει στους ειδικούς για τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις ενόψει της 28ης Οκτωβρίου. «Οτιδήποτε μετρό εφαρμόζεται για να μειώσει την πιθανότητα έξαρσης που θα οδηγήσει σε πίεση στο σύστημα υγείας πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα», τόνισε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, τόνισε ότι: «Μπορεί η εκκλησία αν κινηθεί συντονισμένα να έχουμε 1, 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς επιπλέον».

Όλα αυτά έχουν τεθεί στο τραπέζι, όμως η πραγματικότητα δείχνει πως η Θεσσαλονίκη με πολύ μικρότερο  πληθυσμό από την Αττική, την πλησίασε και σήμερα στα κρούσματα.