Παπαευαγγέλου για κορονοϊό: Κανείς δεν είναι άτρωτος – Ένα στα τρία κρούσματα αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών

Παπαευαγγέλου για κορονοϊό: Κανείς δεν είναι άτρωτος – Ένα στα τρία κρούσματα αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών

«Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής ζωής»

Στην εξέλιξη της διασποράς του κορονοϊού στα παιδιά, στάθηκε περισσότερο η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

«Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων, είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής ζωής» ανέφερε.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά του ιού», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ενήλικοι συμπολίτες μας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά αλλά ως γονείς προστατεύουν τα παιδιά τους από τον κορονοϊό.

«Ενδοοικογενειακή διασπορά και εκδηλώσεις είναι οι πηγές διασποράς και όχι το εργασιακό περιβάλλον στις οποίες περιλαμβάνεται και το σχολείο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλλου «ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 17 ετών». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους 12-18 είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τον Αύγουστο.

«Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σε σχολικές ηλικίες παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού όπως η Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη», παρατήρησε η κ. Παπαευαγγέλλου, χαρακτηρίζοντας καθρέφτη της κοινωνίας τα σχολεία.

«Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε.

Αντίθετα σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως η Αττική δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση.  Πτωτική κατά 7% είναι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας με ενδιάμεση ηλικία τα 33 έτη.

«Σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ», πρόσθεσε.  Η θετικότητα εκεί παραμένει κάτω από το 2%.

«Υψηλή η θετικότητα σε Πιερία, Καστοριά, Ημαθία, Μύκονο. Η επιδημιολογική εικόνα είναι σημαντικά διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Αυξητικές τάσεις σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία».

«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε, οι ανεμβολίαστοι ανω των 60 έχουν υψηλότερο ποσοστό εισαχθούν σε ΜΕΘ, γι αυτό και πι προσπάθειες μας πρέπει να εστιαστούν να εμβολιαστούν οι άνω των 50.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι  ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...