Σεισμός στην Κρήτη: Υπερδιπλάσια επιτάχυνση από εκείνον του ’99 στην Πάρνηθα – Δείτε το βίντεο

Σεισμός στην Κρήτη: Υπερδιπλάσια επιτάχυνση από εκείνον του ’99 στην Πάρνηθα – Δείτε το βίντεο

Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε στη γη κατά 14 εκατοστά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου -Τι δείχνουν μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Σε πολύ δύσκολη παραμένουν οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιροχές της Κρήτης, καθώς για τρίτη σερί μέρα θα διανυκτερεύσουν μακριά από τα σπίτια τους και υπό τον φόβο νέων ισχυρών δονήσεων. Το Αρκαλοχώρι βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού της Δευτέρας και είναι χαρακτηριστικό πως το χωριό βυθίστηκε στη γη κατά 14 εκατοστά, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, καθώς η επιτάχυνση της δόνησης ήταν πολύ μεγάλη και σαφώς ανώτερη από εκείνην του σεισμού που συγκλόνισε την Αττική πριν από 22 χρόνια.

Η επιτάχυνση της σεισμικής δόνησης που αναπτύχθηκε  ήταν 0,8 G  και ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που είχε καταγραφεί στον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα το 1999 που ήταν 0,35 G. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι υπερδιπλάσια η επιτάχυνση του σεισμού της Κρήτης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σε αυτό το στοιχείο αποδίδουν οι επιστήμονες τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. «Βρέθηκαν επιταχύνσεις 0,8 του G όταν με ένα G απογειώνεσαι, καταλαβαίνετε λοιπόν τι φορτίο δέχτηκε αυτή η περιοχή και γι’ αυτό είχαμε αυτές τις εκτεταμένες ζημιές» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Η σεισμική επιτάχυνση στο σεισμό των 5,9 ρίχτερ στην Πάρνηθα ήταν 0,35 G. Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης εξήγησε στην δημόσια τηλεόρασγ γιατί η κατακόρυφη επιτάχυνση είναι πολύ πιο καταστροφική από την οριζόντια.

«Η κατακόρυφη επιτάχυνση κάνει το εξής, έρχεται και χτυπάει το κτήριο έτσι. Με τον τρόπο αυτό δυστυχώς σκοτώθηκε ο τεχνικός που ήταν στην εκκλησία, το θύμα, του πέταξε τον τρούλο στον αέρα και ήρθε και κάθισε» είπε ο κ. Καρύδης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σε πολλά από τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές στην Κρήτη σοβαρά κατασκευαστικά «κενά».

«Αποτελείται η τοιχοποιία από δύο στρώσεις, που δεν συνδέονται καλά μεταξύ τους, Έχουμε λοιπόν φτωχής ποιότητας τοιχοποιία, αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό όλων των κατασκευών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Σπυράκος, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Μεγάλο πρόβλημα διαπιστώθηκε με την αυθαίρετη δόμηση, ενώ εντύπωση προκάλεσαν μεμονωμένες περιπτώσεις ζημιών σε κτήρια που κατασκευάστηκαν από το 2000 και μετά.
«Εμφάνιση βλαβών σε κτήρια 20ετίας οφείλονται σε φυσική γήρανση των υλικών, σε κακοτεχνίες κατά την εφαρμογή της μελέτης που δεν ακολουθήθηκε πιστά, και σε ελλιπή συντήρησή τους» εξήγησε ο δομοστατικός μηχανικός, Μανώλης Μπερμπέλογλου.

«Καταλαβαίνετε ότι τα αυθαίρετα ή τα πρόχειρα χτισμένα επιδεινώνουν την κατάσταση και μπορεί να προκαλέσουν και θύματα ακριβώς διότι δεν υπάγονται σε κανονιστικές διατάξεις» τόνισε ο Χρήστος Παπαϊωάννου, σεισμολόγος – διευθυντής Ερευνών ΙΤΣΑΚ.

Οι ειδικοί συνιστούν να σκεπαστούν με αδιάβροχο ύφασμα τα κτήρια των οποίων η σκεπή καταστράφηκε, καθώς διαφορετικά θα καταστραφούν ολοκληρωτικά με τις πρώτες βροχές.