Κορονοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορονοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Διευκρινήσεις της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού - Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 ετών

Διευκρινήσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η χορήγηση της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει στους ανοσοκατασταλμένους, έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η ίδια σημείωσε, ότι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις δομές των εμβολιασμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς. Όπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, το σχετικό της γνωμοδότησης στηρίζεται στην βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων του κορονοϊού μετά τους έξι μήνες.

«Η σύσταση χορήγησης της τρίτης δόσης των εμβολίων είναι μετά παρέλευσης έξι μηνών από την μία ή τις δύο δόσεις, αναλόγως του εμβολίου. Εξαιρούνται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στα οποία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης», υπογράμμισε. Ακόμη, τόνισε ότι όσοι είχαν νοσήσει και στη συνέχεια είχαν εμβολιαστεί, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται την τρίτη δόση.

Όπως εξήγησε, το εμβόλιο που θα χορηγείται στην παρούσα φάση είναι το mRNA και συγκεκριμένα αυτό της Pfizer, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση λόγω μεταλλάξεων αφού ξέρουμε ότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις μεταλλάξεις, και κυρίως για τη Δέλτα που είναι η επικρατούσα».