Πόσο τυπικοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα rapid test

Πόσο τυπικοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα rapid test

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Συμμόρφωση με το μέτρο του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών κατέδειξαν οι πρώτοι επιτόπιοι έλεγχοι κλιμακίων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην επικράτεια.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου σε τρεις κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων (Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας- Θράκης) και έξι υπηρεσίες δήμων (Γαλατσίου, Καλαμαριάς, Λαρισαίων, Σερρών, Τρίπολης και Ρεθύμνου).

Διαπιστώθηκε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διενέργειας rapid test ή pcr στους υπαλλήλους τους.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στους φορείς που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι κυμαίνονταν στο 80-85% για τους υπαλλήλους των υπουργείων και 61,6-77,7% για τους υπαλλήλους των δήμων, ενώ δεν υπήρχαν υπάλληλοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους. Οι μη εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπάλληλοι παρείχαν υπηρεσία με φυσική παρουσία προσκομίζοντας πιστοποιητικό διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, ενώ καταγράφηκε μία περίπτωση υπαλλήλου ενός Δήμου στον οποίο είχε εκδοθεί πράξη επιβολής προστίμου για τη μη συμμόρφωση με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου.

Οι ελεγκτές-επιθεωρητές της Αρχής πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω της εφαρμογής Covid Free GR σε 694 υπαλλήλους και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου βρέθηκαν έγκυρες όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν ένα rapid test ή pcr την εβδομάδα. Η μη συμμόρφωση με το μέτρο επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ για υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και 150 για τους υπαλλήλους μερικής απασχόλησης.

Όπως αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση, οι έλεγχοι συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς όλης της επικράτειας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...