Σεισμός στην Κρήτη: Τι έγραφε ο Άκης Τσελέντης πριν λίγες ημέρες για τις δονήσεις

Σεισμός στην Κρήτη: Τι έγραφε ο Άκης Τσελέντης πριν λίγες ημέρες για τις δονήσεις

Η ανάρτησή του στο Facebook

Το «καμπανάκι» για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη είχε χτυπήσει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης λίγες ημέρες πριν τον μεγάλο σεισμό των 5,8R που χτύπησε σήμερα, Δευτέρα (27/09) το Ηράκλειο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσελέντης με ανάρτησή του στο Facebook την περασμένη Πέμπτη (23/09) είχε αναφερθεί στο φαινόμενο και τη διάρκειά του, ενώ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να να τηρεί τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγει τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια.

Σεισμός στην Κρήτη: Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

«Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα Κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος.

Έχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε.

Είμαι σε επικοινωνία τόσο με το δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με το δήμαρχο Ηράκλειο ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση.

Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγεται τα παλιά Πετρόχτιστα σπίτια όπως σας έχω πει».

Παρακαλούμε περιμένετε ...