Κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας

Κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας

Δείτε φωτορεπορτάζ του News από την εκδήλωση

Xιλιάδες νέες και νέοι ύψωσαν τα πολύχρωμα πλακάτ τους και διαδήλωσαν σήμερα σε όλο τον πλανήτη, φέρνοντας στο προσκήνιο την απειλή της κλιματικής αλλαγή.

Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση για τον πλανήτη. Στην Αθήνα – τηρουμένων των μέτρων κατά της Covid-19- η πλατεία Συντάγματος άρχισε να πλημμυρίζει με νέους και νέες από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, μετέδωσε το ΑΠΕ. Ακολούθησε πορεία προς το Μοναστηράκι, ενώ, προηγουμένως, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

«Είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής», φώναζαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι καθώς κατηφόριζαν την Ερμού. Οι νέοι της Ελλάδας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με κεντρικό αίτημα την Κλιματική Δικαιοσύνη εν όψει και της κρίσιμης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό στη Γλασκώβη. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση», δήλωσε η 17χρονη Αριάδνη Παπαθεοδώρου.

Απ’ την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του WWF και της Greenpeace, Θεοδότα Νάντσου και Νίκος Χαραλαμπίδης αντίστοιχα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου η Ελλάδα να δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050. «Είναι συγκινητική η παρουσία του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη πορεία με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους. Σε όποιον θέλει στο μέλλον να κοιτάζει τα νέα άτομα στα μάτια ξέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε για εκείνα», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Όπως επισημαίνουν: «Φέτος απαιτούμε κλιματική δικαιοσύνη για όλους. Φέτος η χώρα μας βίωσε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Πρωτοφανές τόσο στην διάρκεια, όσο και την ένταση. Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ 50 χρόνων. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές, ξηρασία αλλά και πλημύρες δημιουργούν προβλήματα τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στην οικονομική αλλά και κυριολεκτική ακεραιότητα ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων. Η πραγματικότητα δεν σηκώνει αμφισβήτηση».

Όπως τονίζουν οι διαδηλωτές: «Είναι υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να μιλήσουμε για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ας κάνουμε μαζί την αρχή». Τη δράση διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Πρωτοβουλία Νέων και Fridays for Future Greece ενώ κλιματική αλλαγή

στηρίζουν οι WWF, η Greenpeace Hellas, η Συμμαχία για το Κλίμα καθώς και άλλες συλλογικότητες και περιβαλλοντικές ομάδες.

Δείτε φωτορεπορτάζ του News

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος