Άσκηση «Ηρακλής»: Εντυπωσιακές εικόνες των ειδικών δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας

Άσκηση «Ηρακλής»: Εντυπωσιακές εικόνες των ειδικών δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας

Τα δύο σενάρια της άσκησης

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την επίδειξη των δυνατοτήτων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μεγάλο Πεύκο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηρακλής», εξέφρασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Χαρακτήρισε την εκτέλεση «εξαιρετική» ενδεικτική -όπως είπε- των δυνατοτήτων των χωρών που συμμετείχαν και οι οποίες «διασφαλίζουν την ειρήνη και της ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Τόνισε, δε, ότι η άσκηση έλαβε χώρα «κάτω από σχετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες», ενώ επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «εκπέμπουν μήνυμα συμφιλίωσης και σταθερότητας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση, ενώ σημείωσε: «Παρακολουθήσαμε μια ξεχωριστή επίδειξη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε, «απέδειξαν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα δύναμης και ενότητας από όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το σενάριο της επίδειξης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων περιελάμβανε αποβίβαση και κατάληψη θαλάσσιου κόλπου με πλωτά και εναέρια μέσα και προσωπικό.

Ομάδα ειδικών δυνάμεων αποβιβάστηκε στην ακτή εξουδετερώνοντας εχθρικό προσωπικό και ασφαλίζοντας την περιοχή για να πραγματοποιηθεί προσέγγιση ελικοπτέρου Apache. Το ελικόπτερο, στη συνέχεια, προχώρησε στην αποβίβαση καταδρομέων ενώ ακολούθησε αποβίβαση πλωτών μέσων και προσωπικού από ελικόπτερο Chinook στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του κόλπου της Νέας Περάμου.

Σε συνδρομή των δυνάμεων που ήδη βρίσκονταν στη στεριά, κατέφτασαν οχήματα που μετέφεραν προσωπικό ενώ δεύτερο ελικόπτερο Chinook προχώρησε σε αποβίβαση μηχανοκίνητων μέσων στο - ασφαλή από την παρουσία των καταδρομέων - παραλιακό χώρο.

Μετά την πλήρη κατάληψη του χώρου, οι δυνάμεις αποχώρησαν δια θαλάσσης με φουσκωτά σκάφη.

Στη θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά του κόλπου έλαβαν χώρα δύο επιπλέον σενάρια. Το πρώτο περιελάμβανε αποβίβαση καταδρομέων από ελικόπτερο για νηοψία σε ύποπτο πλοίο ενώ στο δεύτερο, διάσωσης ναυαγού από ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων.