Η χαμηλή προσέλευση βάζει «λουκέτο» σε εμβολιαστικά κέντρα – Στη «μάχη» και οι ιδιώτες γιατροί

Η χαμηλή προσέλευση βάζει «λουκέτο» σε εμβολιαστικά κέντρα – Στη «μάχη» και οι ιδιώτες γιατροί

Νέα μίνι lockdown

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη χώρα, γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Υγείας στο κλείσιμο ορισμένων mega εμβολιαστικών κέντρων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη (16/09), μπαίνει «λουκέτο» σε 3 από τα 10 mega εμβολιαστικά κέντρα, αυτά της Κέρκυρας, του Ελληνικού και της Ρόδου, ενώ συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους τα υπόλοιπα 7.

Mega εμβολιαστικά κέντρα: Ποια παραμένουν σε λειτουργία

Τα 7 mega εμβολιαστικά κέντρα που παραμένουν σε λειτουργία είναι τα εξής: «Προμηθέας», στο Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα και στα Χανιά.

Στη «μάχη» οι ιδιώτες γιατροί

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 165 ιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν ήδη εμβολιασμούς, ένα στοιχείο που δεν ήταν γνωστό μέχρι χθες.

Στην μάχη λοιπόν έχουν μπει οι ιδιώτες γιατροί προσφέροντας τις υπηρεσίες τους.

Δημιουργούνται κλινικές post covid

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχωρά τον σχεδιασμό του για την επόμενη ημέρα, για την παροχή βοήθειας και περίθαλψης σε αρκετούς ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό, αποθεραπεύτηκαν, αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες παρενέργειες, το λεγόμενο σύνδρομο post covid.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε πολλά νοσοκομεία, ακόμα και παιδιατρικά, θα δημιουργηθούν κλινικές για την αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού. Σε αυτές τις κλινικές θα συμμετέχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων και μάλιστα έχουν εκδηλώσει επιθυμία να συνδράμουν και πολλοί μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Επίσης, η κ. Γκάγκα επανέλαβε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 500 μόνιμων γιατρών στο σύστημα, καθώς και 4.000 νοσηλευτών.

Νέα μίνι lockdown

Την ίδια ώρα, στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Επίσης, , στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.

Τα μέτρα του μίνι lockdown είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.