«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους από αύριο Δευτέρα – Όλα τα μέτρα για κλειστούς χώρους και μετακινήσεις

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους από αύριο Δευτέρα – Όλα τα μέτρα για κλειστούς χώρους και μετακινήσεις

Θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid tests κάθε εβδομάδα - Αποκλείονται από τους χώρους εστίασης και τα γήπεδα

Νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους τίθενται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καθώς ua προβλέπονται αυστηροί κανόνες στην παρουσία τους σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, από αύριο θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, για να πηγαίνουν στην εργασία τους. Αλλά και για τις μετακινήσεις τους με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία του ΚΤΕΛ, πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν rapid test τουλάχιστον 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους περισσότερους κλειστούς χώρους, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα, όπου επιβάλλεται η χρήση μάσκας. Αντιθέτως, αποκλείονται από τους χώρους εστίασης και τα γήπεδα, όπου θα γίνονται δεκτοί μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Αναλυτικά όσα προβλέπονται:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
  • Εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
  • Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα (σ.σ. προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι ισχύει με τις αστικές συγκοινωνίες) θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test, που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.
  • Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
  • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
  • Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
  • Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.