Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

Κρίσιμο crash test το άνοιγμα των σχολείων της επόμενη Δευτέρα - Πόσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί

Την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους, εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, εκφράζουν επιστήμονες, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά και επισημαίνουν ότι το τριπτυχο αυξημένα τεστ, σωστή χρήση της μάσκας και εμβολιασμοί, μπορεί να συμβάλει στην ασφαλή επιστροφή στα σχολεία. Λόγω δε της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στις μικρότερες ηλικίες, συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών το συντομότερο δυνατόν.

Για το σκοπό αυτό μπαίνουν στη «μάχη» των εμβολιασμών και οι ιδιώτες παιδίατροι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν παιδιά και εφήβους 12 έως 17 ετών στα ιατρεία τους, με την αμοιβή τους να καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ. Όπως είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας «πρέπει να αλλάξουμε το σλόγκαν, ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν πιο λίγο, αλλά κινδυνεύουν. Ένα μεγάλο μέρος των παιδιών δεν θα υποστεί κάτι, αλλά έχουμε τον μεγάλο κίνδυνο της διασποράς στην οικογένεια και από την άλλη πλευρά ο ιός θα καταλήξει να στείλει αρκετά παιδιά στα νοσοκομεία».

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Open, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστί μόλις το 14$ των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και το 28% των εφήβων ηλικίας 15-18 ετών. Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, έχει εμβολιαστεί το 80%, ενώ όπως είπε η κ. Κεραμέως, άλο ένα 10% έχει νοσήσει και συνεπώς έχει αναπτύξει φυσική ανοσία.

Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί και το γεγονός, ότι σε αντίθεση με την περσινή σχολική χρονιά, φέτος ένα τμήμα θα κλείνει μόνο εφόσον τα κρούσματα είναι το 50% συν ένας μαθητής. Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα κάνει δυο rapid τεστ την εβδομάδα δωρεάν, ενώ οι εμβολιασμένοι μόνο self test. Τα παιδιά που κάθονται πιο κοντά στο μαθητή με κρούσμα, θα κάνουν κάθε μέρα τεστ.