Μίκης Θεοδωράκης: Στη Μητρόπολη για το «ύστατο χαίρε» και οι Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός

Μίκης Θεοδωράκης: Στη Μητρόπολη για το «ύστατο χαίρε» και οι Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός

Δείτε τις εικόνες του News

Στη Μητρόπολη για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκαν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ανάμεσα στο πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί εκεί για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Αναλυτικότερα, το λαϊκό προσκύνημα συνεχίστηκε σε κλίμα συγκίνησης και σήμερα, Τρίτη (07/09) στο εκκλησάκι των Αγίου Ελευθερίου/Παναγίας Γοργοεπήκοου, δίπλα στη Μητρόπολη.

Πολύς κόσμος περίμενε υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί από το πρωί στο πεζοδρόμιο επί της οδού Μητροπόλεως για το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και πολιτικό. Με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο, και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρέμεναν ήσυχοι έως ότου έρθει η σειρά τους για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο δημιουργό.

Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Βασίλης Βασιλικός και ο  Κώστας Γαβράς που ήρθαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε τη μουσική για την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού με θέμα τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

«Μίκης ο μοναδικός. Μουσικός, συνθέτης μουσικής, τραγουδοποιός, της έντεχνης μουσικής, αλλά και της Όπερας, πολυπρισματικός, Ρωμανός ο Μελωδός, τι άλλο μένει; Όλες οι γκάμες της μουσικής στη φαρέτρα του. Αυτός είναι ο Μίκης που τώρα μας συγκλόνισε με την εκδημία του. Αλλά δεν είναι θάνατος αυτός. Είναι η ζωή που συνεχίζει το ταξίδι της στο Υπερπέραν. Και μας αποχαιρετά με τη “Λήθη” του Λορέντζου Μαβίλη: “Καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε την πίκρα της ζωής…/ Κι αν πιουν θολό νερό ξαναθυμούνται,/ διαβαίνοντας λιβάνια από ασφοδίλι,/ πόνους παλιούς που μέσα τους κοιμούνται- / Α, δε μπορείς παρά να κλαις το δείλι, / τους ζωντανούς τα μάτια σου ας θρηνήσουν /θέλουν, μα δε βολεί να λησμονήσουν”», τόνισε πριν από λίγες ημέρες στο ΑΠΕ ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

«Δεν μπορούσαμε να έχουμε άλλη μουσική απ΄αυτή του Μίκη Θεοδωράκη» αφηγήθηκε ο Κώστας Γαβράς αυτοβιογραφούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί έως τις 19:00 και αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 14:00, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος