Κορονοϊός: Δεκαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι έφηβοι

Κορονοϊός: Δεκαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι έφηβοι

Η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας12-17 και των εγκύων

Οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν με κορονοϊό, εξαιτίας της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, επεσήμανε κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στ χώρα μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στο θέμα του εμβολιασμού των εφήβων 12-17 ετών, είπε ότι στην ηλικιακή αυτή ομάδα παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ήδη πριν ανοίξουν τα σχολεία. Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν, ότι οι νοσηλείες 10πλασιάστηκαν, λόγω της επικράτησης Δέλτα. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν.

Όπως εξήγησε δε, οι λόγου που προκρίνεται ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι, πρώτον για την ατομική τους προστασία, σωματική και ψυχική. δεύτερον η θωράκισή τους για την επιστροφή στο σχολείο και τρίτον η μείωση της διασποράς του ιού, ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτοι. Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας όπως είπε, είναι η μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων. Η επικράτηση της Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό τους, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Ήδη έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ και δύο έχουν καταλήξει. Τα εμβόλια μπορούν να γίνονται καθ' όλη της διάρκεια της κύησης και έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους, τόνισε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας.