Μίκης Θεοδωράκης: Η συγκινητική επιστολή στον Χρήστο Χωμενίδη

Μίκης Θεοδωράκης: Η συγκινητική επιστολή στον Χρήστο Χωμενίδη

Τι είχε πει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης για τον Χάρο στον συγγραφέα

Μια συγκινητική επιστολή που του είχε αποστείλει ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε στη δημοσιότητα ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Στην επιστολή, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μιλά με κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα αλλά και το βιβλίο του «Ο Φοίνικας», χαρακτηρίζοντάς το ως αριστούργημα. «Ό,τι και αν σού πω θα είναι λίγο. Το βιβλίο σου είναι κλασικό με την έννοια του χρόνου», γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή που χρονολογείται στον Ιανουάριο του 2019.

«Μένω άναυδος. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω, οι φράσεις του χορεύουν εμπρός στα μάτια μου. Το να ονομάζει ο Μίκης τον «Φοίνικά» μου αριστούργημα – σε ποια μεγαλύτερη τιμή θα μπορούσα να ελπίζω;», σημειώνει ο συγγραφέας σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Λουσμένος με χρυσόσκονη, εν θερμώ, τού απαντάω. «… Εάν εσύ, Μίκη, έζησες -όπως μού γράφεις- με Σολωμό, Παλαμά, Σικελιανό και Καρυωτάκη, εγώ έζησα με εσένα. Απ’τα δικά σου χέρια πήρα τη σκυτάλη τού απολλώνειου και του διονυσιακού. Της ελληνικής δηλαδή κοσμαντίληψης…”», αναφέρει ο κ. Χωμενίδης, ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής του αναφέρεται στα λόγια που του είπε ο μεγάλος Μίκης, όταν έφευγε από το σπίτι του μετά από συνάντηση που είχε μαζί του:

«”Κουράστηκα τώρα. Πήγαινε…” μού κάνει. “Θα τα πούμε μιάν άλλη φορά…”. Δεν θα υπήρχε άλλη φορά. Το ξέραμε και οι δύο. “Να σου κλείσω την πόρτα;” τον ρωτάω. “Γιατί; Για να μην μπει ο Χάρος; Έννοια σου και τον έχω. Τον νικάω!”».