Μανωλόπουλος: Εν όψει μιας νέας μετάλλαξης της πανδημίας – Πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα φάρμακα

Μανωλόπουλος: Εν όψει μιας νέας μετάλλαξης της πανδημίας – Πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα φάρμακα

«Δυστυχώς όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται τόσο προκύπτουν νέες μεταλλάξεις και ο μόνος τρόπος να μην προκαλεί επικίνδυνα φαινόμενα είναι ο εμβολιασμός»

Η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων της πανδημίας αναμένεται να διαφοροποιηθεί, καθώς έξι κρούσματα της νέας μετάλλαξης του ιού -Μu-, έχουν ήδη εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα μικρής επιδράσεως των εμβολίων στους φορείς της νόσου, επισημαίνει ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

«Δυστυχώς όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται τόσο προκύπτουν νέες μεταλλάξεις και ο μόνος τρόπος να μην προκαλεί επικίνδυνα φαινόμενα είναι ο εμβολιασμός», επισημαίνει ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δ.Π.Θ.. «Εκείνοι που συνεχίζουν να αρνούνται τον εμβολιασμό απλώς θέτουν εαυτούς και άλλους σε κίνδυνο και δεν υπάρχει πραγματικά λόγος». Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο που ο κόσμος έχει επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές και αρχίζει μια νέα κινητικότητα του πληθυσμού, ο εμβολιασμός είναι το μόνο ανάχωμα στον ιό.

Τα φάρμακα τα χρειάζεται η επιστημονική κοινότητα συμπληρωματικά για να βοηθήσουν τους νοσούντες να αντιμετωπίσουν τα βαριά συμπτώματα. Ήδη έχουμε κάποια φάρμακα που συμβάλλουν στην θεραπεία των ασθενών. Μια από τις προσπάθειες της Pfizer σε ένα φάρμακο με τους λεγόμενους αναστολείς προτεασών που βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής μελέτης, δίνει ελπίδες για να προληφθούν τα χειρότερα. Οι ανακοινώσεις αναμένονται έως το τέλος του χρόνου σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος.