Μίκης Θεοδωράκης: Εθνικό πένθος και παγκόσμια συγκίνηση – Πότε θα τελεστεί η κηδεία

Μίκης Θεοδωράκης: Εθνικό πένθος και παγκόσμια συγκίνηση – Πότε θα τελεστεί η κηδεία

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του την επόμενη Τρίτη στη Μητρόπολη Αθηνών

Βαρύ πένθος επικρατεί από το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου, με την είδηση του θανάτου του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, που προκάλεσε και παγκόσμια συγκίνηση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης κατέληξε σε ηλικία 96 ετών στο σπίτι του στην οδό Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη. Αν και τις τελευταίες ημέρες η υγεία του παρουσίασε επιδείνωση, ο ίδιος αρνήθηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ο θάνατός του, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και την επιβαρυμένη υγεία του, βύθισε στη θλίψη όλη την Ελλάδα. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου εξέφρασε τη θλίψη της για τον κορυφαίο καλλιτέχνη, τον ανθρωπιστή, τον πατριώτη, τον πολιτικό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια. Την ίδια ώρα, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος του τόπου, φορείς και οργανώσεις εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους.

Η είδηση του θανάτου του όμως προκάλεσε και παγκόσμια συγκίνηση, καθώς το μεγαλείο του είχε ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της χώρας. Μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο μετέδωσαν την δυσάρεστη είδηση, κάνοντας αναφορές στο μεγάλο του καλλιτεχνικό έργο και τις συνεργασίες του με σπουδαίους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός του - Πότε και πού θα κηδευτεί

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, τη Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου και της Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 19:00 και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 14:00. Στις 15:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη Αθηνών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει, πού θα γίνει η ταφή του, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κόρη του Μαργαρίτα εξέφρασε την επιθυμία της να κηδευτεί στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου ζει και η ίδια. Ωστόσο, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του "Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη", Γιώργο Αγοραστάκη, είναι η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στον Γαλατά Χανίων, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του.