Φωτιές: Αυτές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες

Φωτιές: Αυτές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες

«Καμπανάκι» από τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα

Ένας βασικός κίνδυνος που έρχεται ως επακόλουθο των καταστροφών που προκάλεσαν οι φωτιές του φετινού καλοκαιριού είναι οι πλημμύρες.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (24/08) στον ΑΝΤ1, ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, αναφέρθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές και στον κίνδυνο πλημμυρών που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν.

  • Στην Κερατέα σχολίασε πως «δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι μικρή περιοχή και δεν έχουμε υδρογραφικό δίκτυο ανεπτυγμένο».
  • Για τους Θρακομακεδόνες όπου έχει καεί μια μεγάλη περιοχή είπε: «Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα. Οι χείμαρροι αυτοί ενσωματώνονται μέσα στο μεγάλο ποτάμι που καταλήγει στο Φάληρο, στον Κηφισό. Το επίκεντρο είναι στις περιοχές κυκλικά στην αρχή».
  • «Στις Αφίδνες, προς τη Μαλακάσα, έχουμε δύο τρία ρεύματα που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα υπόλοιπα που πάνε προς τον Μαραθώνα, δεν έχουμε πρόβλημα γιατί εκτονώνονται μέσα στη λίμνη του Μαραθώνα. Βέβαια, εκεί τα προβλήματα είναι άλλα γιατί θα γεμίσει από φερτά υλικά» είπε.
  • «Αν εστιάσουμε στη Μάνδρα, η ίδια η περιοχή δεν κινδυνεύει. Αλλά κινδυνεύει η διπλανή περιοχή». Όπως είπε τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στη Μάνδρα δεν θα βοηθήσουν. «Γιατί δεν περνούν μέσα από εκεί. Το πρόβλημα εστιάζεται στην Ελευσίνα. Έχουμε πρόβλημα και στη Νέα Πέραμο».
  • Για τη Βόρεια Εύβοια «η καταστροφή είναι καθολική. Ουσιαστικά κινδυνεύουν όλες οι παράκτιες περιοχές, με πρώτες περιοχές που κινδυνεύουν να είναι η Λίμνη και οι Ροβιές». «Όλες αυτές οι περιοχές είναι σε παραλίες, δίπλα στη θάλασσα. Εκεί καταλήγει το υδρογραφικό δίκτυο. Προλαβαίνουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε απώλειες. Τα μεγάλα έργα χρειάζονται μήνες μελετών και έτη κατασκευής».