Πυρκαγιές: Στρατός και αστυνομία «σαρώνουν» τα δάση τις επόμενες 7 ημέρες – Πόσα περίπολα προγραμματίστηκαν

Πυρκαγιές: Στρατός και αστυνομία «σαρώνουν» τα δάση τις επόμενες 7 ημέρες – Πόσα περίπολα προγραμματίστηκαν

Στις περιπολίες θα συμμετάσχουν 1.760 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με 833 μέσα

Στα 880 ανέρχονται τα περίπολα που έχουν προγραμματιστεί από το ΓΕΕΘΑ για τις επόμενες 7 ημέρες, στο πλαίσιο της επιχείρησης πυροπροστασίας σε επικίνδυνες περιοχές, κορυφές βουνών και δάση.

Συνολικά στις περιπολίες αυτές θα συμμετάσχουν 1.760 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με 833 μέσα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • στη Θράκη έχουν οργανωθεί 114 περιπολίες,
  • στη Μακεδονία 192,
  • στην Ήπειρο 96,
  • στη Θεσσαλία 112,
  • στη Στερεά Ελλάδα 73,
  • στα νησιά του Αιγαίου 273 και
  • στην Πελοπόννησο 20.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στελέχη του στρατού και οχήματα, είναι επιπλέον προσωπικό και μέσα από αυτά που απασχολούνται ήδη στην κατάσβεση των μετώπων και στην επιτήρηση των καμένων εκτάσεων, ενώ στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται πτητικά μέσα, πιλότοι, τεχνικοί και υποστήριξη κάθε τύπου.

Πυρκαγιές: Πόσες συλλήψεις έχουν γίνει για εμπρησμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών.

Από τους συλληφθέντες από την αστυνομία 4 έχουν προφυλακιστεί ήδη μετά την προσαγωγή τους στον ανακριτή, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Χθες ημεδαπός καταδικάστηκε στη Ζάκυνθο σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και δικαίωμα έφεσης. Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, σε μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Φωτιά στα Βίλια: Βελτιωμένη η κατάσταση – Στον αέρα drone για πιθανές αναζωπυρώσεις

Όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε στα Βίλια, η κατάσταση δείχνει βελτιωμένη, καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (12:30), δεν υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Παράλληλα, επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα για διαβροχή. Το νότιο τμήμα έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του, ενώ γίνονται και ενέργειες σε όλα τα σημεία όπου εκδηλώνονται καπνοί, όπως στην Αγία Τρίαδα, το Καντήλι και την Καστανάβα.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται όλη τη μέρα στην περίμετρο και στο εσωτερικό της πυρκαγιάς για την αποφυγή αναζωπυρώσεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης και φύλαξης της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο. Συνολικά, επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις