Κορονοϊός: Ποιες είναι οι ειδικές κατηγορίες που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εμβολιασμού

Κορονοϊός: Ποιες είναι οι ειδικές κατηγορίες που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εμβολιασμού

Δείτε αναλυτικά τι ανακοίνωσε το CDC για τις ομάδες που συστήνεται η χορήγηση - Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λοξοδρομήσει από την διεθνή επιστημονική κοινότητα υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού κι αυτό είναι κάτι που τονίστηκε στην σημερινή ενημέρωση το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας. Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι όλα θα γίνουν βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσον αφορά τα άτομα που θα χρειαστεί να εμβολιαστούν με 3η δόση.

Το CDC ανακοίνωσε τις ομάδες που συστήνεται η χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA και αυτές είναι: Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη καθώς και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι στους ανοσοκατεσταλμένους η τρίτη δόση θα δίνεται 28 μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Αυτό το σχήμα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία. Η εξέλιξη της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης θα πραγματοποιείται με βάση την συγκέντρωση των στοιχείων που θα προκύπτουν από την ανάλυση των ερευνών που συνεχίζονται.

Παράλληλα, όπως επισήμανε η κα. Θεοδωρίδου, όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος τόνισε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της γης, ζητώντας παύση των εμβολιασμών με τρίτη δόση για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ, είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να πρέπει να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.