Κορονοϊός: Πότε θα δούμε τις επιπτώσεις από την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου

Κορονοϊός: Πότε θα δούμε τις επιπτώσεις από την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου

«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα συναντηθούμε με τον ιό προσεχώς», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, αλλά και για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στα νοσοκομεία μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι «μετά από 2 εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις στην πανδημία από την επιστροφή των ανθρώπων που κάνουν διακοπές. Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα δούμε κάποια επίπτωση σε νοσηλείες και εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Παράλληλα, όπως είπε, «η επέκταση των εμβολιασμών είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια ισορροπία με «ανοιχτές την κοινωνία και την οικονομία» και «χωρίς βαριές επιπτώσεις στην υγεία μας και στο ΕΣΥ». «Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Μόνη εναλλακτική το lockdown, που δεν το θεωρώ λογικό ούτε πιθανό, με τα 2/3 των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί», τόνισε.

Κορονοϊός: «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα συναντηθούμε με τον ιό προσεχώς»

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως «σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα συναντηθούμε με τον ιό προσεχώς, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι όσοι θα είναι εμβολιασμένοι θα έχουν μια καλύτερη έκβαση», επισημαίνοντας πως ότι η εμβολιαστική κάλυψη ειδικά όσων είναι άνω των 50 πρέπει να φτάσει στο 100% στις επόμενες εβδομάδες, «όταν ο ιός θα έρθει στις πόλεις με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου».

Μιλώντας για τους πλήρως εμβολιασμένους τόνισε χαρακτηριστικά πως «προστατεύονται από βαριά νόσο και θάνατο», ενώ χαρακτήρισε ως «τραγική εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα» τον πρώτο θάνατο ενός πλήρως εμβολιασμένου ανθρώπου στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να θυμίσει πως τους τελευταίους μήνες πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου διευκρίνισε πως ότι όσοι εμβολιάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου θα χρειαστούν σιγά-σιγά μια «αναμνηστική δόση» για να ενισχύσουν την άμυνά τους.

Εξαδάκτυλος: Τι είπε για τους εργαζόμενους σε δομές Υγείας, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά

Ο κ. Εξαδάκτυλος, κάλεσε τους εργαζόμενους σε δομές Υγείας και γηροκομεία που βγήκαν σε αναστολή, να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στις δουλειές τους, λέγοντας πως αυτή η κίνηση είναι «αναγκαία και σωτήρια».

Επίσης, σε αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, το προσωπικό και να δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ζουν με ευπαθή άτομα στις οικογένειές τους.

Πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με τη συνεργασία γονέων και παιδιάτρων, «και αφού έχουν ήδη εμβολιαστεί τα μέλη των οικογενειών τους».

Παρακαλούμε περιμένετε ...