Φωτιά στην Κερατέα: «Το μέτωπο είναι ενιαίο και μεγάλο, τα πράγματα είναι δύσκολα»

Φωτιά στην Κερατέα: «Το μέτωπο είναι ενιαίο και μεγάλο, τα πράγματα είναι δύσκολα»

«Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού - Τι δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Σαρωνικού, αλλά και του όμορου δήμου Λαυρεωτικής, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κερατέα και οι υδροφόρες τους ενεργούν συντονισμένα με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και συνεχίζει:

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

Φωτιά στην Κερατέα: Εκκενώθηκαν 3 οικισμοί

Η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις,  ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, άλλα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις για την οριοθέτησή της.

Έχει ήδη δοθεί εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση τριών οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος) για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς Λαύριο.

«Αν βρίσκεστε στον Άγιο Κωνσταντίνο Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Λαύριο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το τελευταίο μήνυμα του 112, ενώ νωρίτερα με αντίστοιχα μηνύματα είχαν δοθεί εντολές εκκένωσης για τους οικισμού Μαρκάτι και Συντερίνα.

Πατούλης: Είναι η ώρα της μάχης, πρέπει να δοθεί μέχρι το απόγευμα οπωσδήποτε

«Στο σημείο έχουν σπεύσει πολλά εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς» είπε στο Mega ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας πως «οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν την ταχύτητα της φωτιάς».

Όπως επεσήμανε ο κ. Πατούλης, στην Κερατέα αυτήν τη στιγμή βρίσκονται και επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 30 πυροσβεστικά οχήματα, 14 υδροφόρα της περιπέτειας και 3 σκαπτικά μηχανήματα.

«Αυτή η στιγμή είναι η ώρα της μάχης, η οποία πρέπει να δοθεί μέχρι το απόγευμα οπωσδήποτε» δήλωσε ο κ. Πατούλης.

«Στα Βίλια η φωτιά κατευθύνεται προς το Πόρτο Γερμανό. Εκεί επιχειρούν οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και δύο σκαπτικά μηχανήματα από την Περιφέρεια» συμπλήρωσε.

Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

Από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα:

  • Παλιά λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου

Αγωνία να μην φτάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου

Οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να μην περάσει η φωτιά σε κατάφυτη περιοχή, περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης στην ΕΡΤ.

Ισχυροί άνεμοι ενισχύουν το πύρινο μέτωπο, ενώ πρώτο μέλημα είναι οι άνθρωποι αλλά και ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου με το πολύ πυκνό δάσος, είπε ο κ. Κόκκαλης.

Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο η φωτιά προχωράει στο βουνό του Κίτσου και κινείται ανατολικά προς την Καμάριζα, έχοντας περάσει από τον Άγιο Κωνταντίνο.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Αγνοείται γυναίκα

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς είπε ότι το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο και κινείται προς την Καμάριζα.

Συμφώνα με τον δήμαρχο, αγνοείται μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα. Μιλώντας και ο γιός της στον ΣΚΑΙ 100.3, δήλωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι άλλα αυτό δεν είναι δυνατό γιατί έχει πιάσει φωτιά.

Μάλιστα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.

Ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.