Αγώνας της πυροσβεστικής για να σβήσουν οι φωτιές σε όλη τη χώρα

Αγώνας της πυροσβεστικής για να σβήσουν οι φωτιές σε όλη τη χώρα

Καλή εικόνα παρουσιάζουν τα μέτωπα στα Μεσοχώρια Ευβοίας και στον Ακροκόρινθο Κορινθίας

Καλή εικόνα παρουσιάζουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές στα Μεσοχώρια Ευβοίας και στον Ακροκόρινθο Κορινθίας, οι οποίες εκδηλώθηκαν χθες και προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση, ενώ ισχυρές επίγειες δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στα μέτωπα της Βόρειας Εύβοιας, της Πάρνηθας και της Ηλείας- Αρκαδίας, με την πολύτιμη συνδρομή μεγάλων δυνάμεων των ξένων αποστολών που βρίσκονται στη χώρα μας και συμμετέχουν στη μάχη, μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες και τους εθελοντές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές είναι οι εξής:

- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μεσοχώρια Ευβοίας συνεχίζουν να επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων –συμπεριλαμβανομένου του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ– και 17 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Ακροκόρινθος της ΠΕ Κορινθίας συνεχίζουν να επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

- Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

- Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από τη Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

- Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, πιο συγκεκριμένα από την Τσεχία με 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από τη Γαλλία με 240 πυροσβέστες με 60 οχήματα, από τη Γερμανία με 244 πυροσβέστες με 56 οχήματα και από Αυστρία με 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της επικράτειας και συνεχίζονται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μεικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Χθες μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές, ενώ (και) σήμερα Κυριακή, 15η Αυγούστου 2021, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) στις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας),

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων),

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας),

- Περιφέρεια Κρήτης,

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας), και

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων).