Φωτιά στην Αρκαδία: Συνεχής προσπάθεια να αποτραπούν οι αναζωπυρώσεις – 18 συλλήψεις για εμπρησμούς

Φωτιά στην Αρκαδία: Συνεχής προσπάθεια να αποτραπούν οι αναζωπυρώσεις – 18 συλλήψεις για εμπρησμούς

Δεν έχει τελειώσει η απειλή για Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι - Μεγάλη ανησυχία για το Μαίναλο

Τα εναέρια μέσα έχουν πάψει να επιχειρούν στην Αρκαδία και πλέον τη μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς συνεχίζουν να δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και οι κάτοικοι για να προστατεύουν τα χωριά και τις περιουσίες τους.

Οι αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν εστίες φωτιάς, σημειώθηκαν γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς στιγμή στο Νεοχώρι οι φλόγες έφτασαν έξω από το χωριό.

Η μεγάλη ανησυχία, όμως είναι για το όρος Μαίναλο και η προσπάθεια να επεκταθεί εκεί η πυρκαγιά έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις και δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες. Η νύκτα δεν θα είναι εύκολη για τους κατοίκους της Αρκαδίας, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν και οι γείτονές τους στην Ηλεία, μην τυχόν και γυρίσουν πίσω οι φλόγες από τη Γορτυνία.

Πάντως, ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι όλη αυτή πύρινη λαίλαπα έχει ξεκινήσει από ατυχία.

18 συλλήψεις για εμπρησμούς

Εξάλλου, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, έχουν γίνει 18 συλλήψεις και 118 προσαγωγές για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια σε όλη τη χώρα από τις 4 έως τις 11 Αυγούστου.

Οι τρεις συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. έγιναν μετά από υπόδειξη του πυροσβεστικού σώματος, οι επτά μετά από προανάκριση της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού μία μετά από ένταλμα του ιδίου του ανακριτή και επτά από προανάκριση υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.

Οι ηλικίες των δραστών εμπρησμού κυμαίνονται από 15 έως 78 ετών. Καταγράφηκαν στο Κρυονέρι, στο Μαρκόπουλο Αττικής, στο Πέδιο Του Άρεως, στο Άλσος Φινοπούλου  στου Γκύζη, στο Άλσος Πετρούπολης, στο Πέραμα, τη Μεσσηνία, τα Γιάννενα, τη Λέσβο, τις Σέρρες και τη Φωκίδα.

Εθελοντής έβαζε φωτιές για να τις σβήνει…

Στη Λέσβο άτομο προκάλεσε πυρκαγιά όταν έκαιγε μαλλί από πρόβατα. Στις Σέρρες έκαιγαν καλώδια σε φωτοβολταϊκό πάρκο για να πάρουν το χαλκό. Στο Άλσος Φινοπούλου στου Γκύζη ένας αλλοδαπός με κάποιες χαρτοπετσέτες και κάποια τσαλακωμένα πακέτα τσιγάρων επιχείρησε να βάλει φωτιά σε δέντρο και ξερόχορτα. Στο Κρυονέρι εθελοντής πυροσβέστης ενώ προπορευόταν η ομάδα του έβαζε προσανάμματα και φιδάκια για κουνούπια για να σβήνει τις φωτιές ο ίδιος. Μια από τις τέσσερις φωτιές που είχε βάλει επεκτάθηκε κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου.