Σήμα κινδύνου για σημαντικές δευτερογενείς καταστροφές στα καμένα

Σήμα κινδύνου για σημαντικές δευτερογενείς καταστροφές στα καμένα

Δραματική προειδοποίηση του διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Για μία καταστροφή δεκαπλάσια σε μέγεθος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών από τις πυρκαγιές, έκανε λόγο ο διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Χαράλαμπος Κοντοές, προειδοποιώντας για σημαντικές δευτερογενείς καταστροφές στα καμένα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, 76.500 στρέμματα στην Αττική έχουν καταγραφεί ως καμένα, 12.600 στρέμματα στη Φωκίδα, 79.300 στην ανατολική Μάνη, στην Αρχαία Ολυμπία 85.000 με 90.000 καμένα στρέμματα και εκκρεμούν οι δορυφορικές μετρήσεις για την Εύβοια που ακόμα μαίνονται τα μέτωπα, όπου εκτιμώνται κάπου 350.000 με 375.000 στρέμματα. «Αν επαληθευτούν όλα αυτά τα νούμερα, με επιφύλαξη για την Εύβοια, μιλάμε για συνολικά 600.000 στρέμματα κάθε χρήσης που έχουν γίνει στάχτη, αστικό, περιαστικό κομμάτι, αγροτοδασική καλλιέργεια, υπάρχει μεγάλη καταστροφή» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αυτό το επταήμερο οι πυρκαγιές που συνέβησαν ήταν επί ένα συντελεστή δέκα σε σχέση με τις πυρκαγιές άλλων ετών που σταματούσαν στα 7.000 με 8.000 στρέμματα» σημείωσε εξηγώντας ότι η αιτία αναζητείται στο κλίμα και στην ξηρασία. «Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και το μήνυμα προς τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι να μην αφήσουν κανέναν να αυθαιρετήσει πάνω στα καμένα» είπε ο κ. Κοντοές και προειδοποίησε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να περιμένουμε σημαντικές δευτερογενείς καταστροφές: πλημύρες, διαβρώσεις, κατολισθήσεις. «Εύχομαι να μην βγω αληθινός. Έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις δεν ξέρω πώς μπορούμε να μαζέψουμε αυτές τις καταστροφές. Πρέπει να συγκρατηθούν όσο γίνεται περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά.