Τι οδήγησε στη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας – Η επόμενη μέρα

Τι οδήγησε στη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας – Η επόμενη μέρα

Εκπρόσωπος φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας: Υπάρχουν αγκυλώσεις. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Χρειάζονται γρήγορες και σωστές αποφάσεις

Στα αίτια που οδήγησαν στην πυρκαγιά στην Πάρνηθα, αλλά και στην επόμενη μέρα αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, Νίκος Βασιλείου.

«Ξέφυγε η κατάσταση. Την πρώτη μέρα ήταν ένα τμήμα σοβαρό που είχε καεί, αλλά η φωτιά είχε σβήσει. Ακόμα κανείς δεν ξέρει τι συνέβη την επόμενη μέρα. Ο τρόπος όμως που ξεκίνησε δείχνει ότι ήταν αναζωπύρωση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις, ο κόσμος είχε βγει έξω, οι εθελοντές ήταν πάρα πολλοί. Το πρόβλημα ήταν τα διάσπαρτα μέτωπα. Εκεί που έβλεπες μια φωτιά, στα 1.000 μέτρα έβλεπες να ξεφυτρώνουν κι άλλες. Και εκείνες τις στιγμές τόσο οι πυροσβέστες όσο και οι εθελοντές έτρεχαν πανικόβλητοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε μια δυσκολία επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων. «Ο καθαρισμός των δασών ξεκίνησε μέσα στον Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου. Ήταν πολύ αργά. Υπάρχουν αγκυλώσεις. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Χρειάζονται γρήγορες και σωστές αποφάσεις», εξήγησε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, επισήμανε ότι  πρέπει να αξιοποιηθούν οι εθελοντές, να γίνουν αναδασώσεις, αποξηλώσεις και αντιπλημμυρικά έργα. «Τα πεύκα ξαναφυτρώνουν. Αυτό που δεν ξαναγίνεται είναι το ελατόδασος κι ευτυχώς που σώθηκε. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι δεν μπορεί να γίνει αναδάσωση σε όλα αυτά τα στρέμματα», σχολίασε ο κ. Βασιλείου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε δε ότι μες στην επόμενη πενταετία ο τόπος θα έχει πρασινίσει και πάλι. «Θέλει πολλή δουλειά, να κοπούν τα καμένα, να καθαριστεί ο τόπος, να μπουν οι δασολόγοι», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να δοθούν 1,7 δισ. ευρώ για τις αναδασώσεις.