Φωτιά στη Μεσσηνία: Μάχη με τις φλόγες στα όρια με Αρκαδία – Έκλεισε η εθνική Τρίπολης-Καλαμάτας

Φωτιά στη Μεσσηνία: Μάχη με τις φλόγες στα όρια με Αρκαδία – Έκλεισε η εθνική Τρίπολης-Καλαμάτας

Εκκενώνονται διαρκώς χωριά και οικισμοί κοντά στη Μεγαλόπολη

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκεται η βορειοανατολική Μεσσηνία, ενώ μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στην Αρκαδία, όπου έχει ήδη πλησιάσει το χωριό Χράνοι Μεγαλόπολης.

Η φωτιά συνεχίζει ανεξέλεγκτη το καταστροφικό της έργο και μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης πέρασε και στο νομό Αρκαδίας, όπου απείλησε τα χωριά Ίσαρη, Βάστα, Νεοχώρι και Χράνους, τα οποία εκκενώθηκαν. συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Στους Χράνους η κατάσταση -ανά διαστήματα - είναι οριακή, με τη φωτιά να έχει φτάσει οριακά έξω από το χωριό, το οποίο έχει εκκενωθεί από την Πέμπτη το μεσημέρι.

Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και η προσπάθεια για να μην απειληθούν σπίτια δεν σταματά λεπτό. Εν τω μεταξύ, σήμερα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί προληπτικά και το χωριό Παραδείσια Μεγαλόπολης. Εpιπλέον, έχει κλείσει και ο νέος και ο παλιός δρόμος πουθ συνδέιε την Τρίπολη με την Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, ως ακολούθως:

- Μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,6 (Ανισόπεδος Κόμβος Παραδεισίων) και 210,6 (Ανισόπεδος Κόμβος Τσακώνας) του Νέου Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη.

- Μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 45 (στο ύψος Τ.Κ. Παραδεισίων του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας) και 59 (στο ύψος του κόμβου Τσακώνας) της Παλαιά Εθνικής Οδού Τρίπολης - Καλαμάτας.

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας η Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία, δραματικές στιγμές έζησαν χθες οι κάτοικοι στο Καρνάσι, όταν η πυρκαγιά μπήκε μέσα στο χωριό και άρχισε να καίει σπίτια. Την ίδια στιγμή η φωτιά απείλησε και το Διαβολίτσι το οποίο εκκενώθηκε. Εντολή προληπτικής εκκένωσης σπιτιών στο Βλαχόπουλο δόθηκε χθες το απόγευμα καθώς στις περιοχές παραμένουν διάσπαρτες απειλητικές εστίες σε αρκετά σημεία της περιοχής που πλήττεται από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μαγκλαβα την Τρίτη και ακόμα δεν έχει γίνει κατορθωτό να τεθεί υπό έλεγχο.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε τις απογευματινές ώρες χθες μεταξύ Μουζακίου και Πύργου Τριφυλίας σε δύσβατη περιοχή, χωρίς να απειλήσει πάντως κατοικημένες περιοχές και οικισμούς.

Σε Μέλπεια και Βλαχόπουλο τα κύρια μέτωπα

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος όπως επισημαίνει «τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Μέλπεια και Βλαχόπουλο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στην Μέλπεια, η φωτιά κατεβαίνει προς τις περιοχές Δεσύλλα και Δασοχώρι, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς τους Χράνους της Αρκαδίας, μπήκε σε μία χαράδρα και κινείται εκ νέου προς Μεσσηνία».

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Βλαχόπουλο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ ότι «η φωτιά καίει μέσα σε δύσβατο σημείο, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος, ενώ εκεί κοντά βρίσκονται οι κοινότητες Κρεμμύδια και Χατζή.» Σχετικά με την φωτιά στην ‘Ανθεια Καλαμάτας, ο Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι «περιορίστηκε χάρις και στην επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει ο δήμος».

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που ξεσπασε χθες στα Ελληνικά της Άνθειας του δήμου Καλαμάτας. Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι καθοριστικός ήταν και ο ρόλος κατοίκων της περιοχής και των μηχανημάτων του δήμου, στόχος ήταν να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές όπως η Κάτω Αμφεια, οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν εκεί, το μοναστήρι και κεντρικοί πυλώνες της ΔΕΗ, όπου θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση όλης της Μεσσηνίας.