Πύρινη λαίλαπα στην Αττική: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία – Καίγονται σπίτια στις Αφίδνες

Πύρινη λαίλαπα στην Αττική: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία – Καίγονται σπίτια στις Αφίδνες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες - Δείτε εικόνες

Η Αττική περνά δύσκολες στιγμές. Μάχη μέσα στην περιοχή των Αφιδνών δίνουν εδώ και λίγη ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια.

Αυτή την ώρα στην Εθνική Οδό δεν επιτρέπεται στους οδηγούς να κινηθούν προς Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι, ενώ οι άνεμοι οδηγούν σε συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στις Αφίδνες, εκεί είναι το πρόβλημα. Οι φλόγες είναι στις αυλές των σπιτιών είπε στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης.

Στις Αφίδνες, το μέτωπο είναι εκτεταμένο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος. Μίλησε για καμένα σπίτια περιφερειακά του χωριού και στην Ιπποκράτειο.

«Δεν ξέρουμε πόσα, θα το μάθουμε μόνο όταν βγούμε από αυτήν την Κόλαση του Δάντη», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο και για δυο μέτωπα στην Ιπποκράτειο, ένα που ανεβαίνει κι ένα που κατεβαίνει από το Κατσιμίδι προς τα κάτω, αλλά και για φωτιά που ξέσπασε σε βιοτεχνικό χώρο με λάστιχα και εύφλεκτα υλικά στην περιοχή με αποτέλεσμα ένα πυκνό πέπλο πολύ μαύρου καπνού να έχει καλύψει τις Αφίδνες. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται και εκρήξεις. Οι κάτοικοι έχουν όλοι απομακρυνθεί, όπως είπε με τη βοήθεια και της Αστυνομίας. Στη Δροσοπηγή είναι απόλυτη η καταστροφή, είπε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες.

Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας

Ανακοίνωση για διακοπές κυκλοφορίας και παρεμβάσεις στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, όπου απαγορεύεται από χτες η κίνηση όλων των οχημάτων λόγω της πυρκαγιάς στην βόρεια Αττική, εξέδωσε τα ξημερώματα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για να ενημερωθούν οι οδηγοί.

Ειδικότερα:

  • Απαγορεύεται η κίνηση όλων των οχημάτων από την γέφυρα Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) για τα ΙΧ και μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας) για τα φορτηγά.
  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)
  • Επισημαίνεται ειδικά για τα φορτηγά, θα ακινητοποιούνται στα όρια Μαγνησίας όσα έρχονται από Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και όσα ξεκινούν από Φθιώτιδα στα όρια της Βοιωτίας. Εκεί θα είναι ο τελικός σταθμός για όσα έχουν προορισμό την Αττική, ενώ τα υπόλοιπα, με προορισμό Πελοπόννησο, θα εκτρέπονται μέσω Θερμοπύλων- Λειβαδιάς.
  • Για τα ΙΧ και άλλα μικρά οχήματα, που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θα γίνεται εκτροπή από Α/Κ Θηβών (χ/θ 90,000) και τελικώς διεξαγωγή της κυκλοφορίας τους από την Επ. Οδό Θηβών - Μουρικίου και ακολούθως από Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών.
  • Αναστρόφως, όσα οχήματα θέλουν να κινηθούν προς Θεσσαλονίκη θα ακολουθούν το δρομολόγιο Π.Ε.Ο Ελευσίνας- Θηβών, Επ.Ο. Μουρακίου- Θηβών- ΠΑΘΕ.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

γγ


Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος