77 άτομα σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα από την φωτιά

77 άτομα σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα από την φωτιά

Στο Σισμανόγλειο ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρισκόταν από χθες και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Από τις 16:00 χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 8:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται. Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και τον λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία, γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Ο κ. Μπεχράκης σημείωσε ότι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω, επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε.

Ο καθηγητής έδωσε έμφαση στα μικρά παιδιά, τονίζοντας ότι αυτά που εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τους μεγάλουςς- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο. Όπως υπογράμμισε, τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία: Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Υγείας για την προσπάθεια την οποία έκαναν, τους πυροσβέστες και όλη την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές και τους αστυνομικούς.