Βασιλακόπουλος για φωτιές: Παραμονή σε εσωτερικούς χώρους και χρήση μάσκας

Βασιλακόπουλος για φωτιές: Παραμονή σε εσωτερικούς χώρους και χρήση μάσκας

Τι πρέπει να προσέξουμε αυτές τις μέρες

Για την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας ως μέσο προστασίας από τα αιωρούμενα σωματίδια που προκλήθηκαν από τις φωτιές επισημαίνει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, πνευμονολόγος.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να χρησιμοποιήσουμε τις μάσκες, που ευτυχώς τις έχουμε όλοι λόγω πανδημίας. Οι μάσκες θα συγκρατήσουν ένα σημαντικό ποσοστό από τα σωματίδια, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και τα οποία, όταν εισέρχονται στο αναπνευστικό προκαλούν φλεγμονή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως π.χ. άσθμα, ΧΑΠ, οι οποίοι πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους και να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία την οποία παίρνουν, τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «όλοι πρέπει να είμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Το αιρ-κοντίσιον πρέπει να το έχουμε σε λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να μην παίρνει αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον γεμάτος σωματίδια. Αν είμαστε από εξωτερικό περιβάλλον και μπαίνουμε σπίτι, πρέπει να πλενόμαστε πολύ καλά ώστε να φεύγουν τα σωματίδια από τους βλεννογόνους, από τα μάτια, από τη μύτη, από το υπόλοιπο σώμα μας για να μειώσουμε τις συνέπειες αυτής της περιβαλλοντικής ρύπανσης που συμβαίνει μετά από κάθε φωτιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας βήχας, ένα φτέρνισμα είναι από τα πρώτα σημάδια ερεθισμού του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού και πρέπει να μας προβληματίσει ώστε να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας και να πάρουμε την κατάλληλη συμβουλή. Επίσης, είναι λάθος να μη φοράμε μάσκα για να αποφύγουμε τα σωματίδια που έχουν προκληθεί από την φωτιά».

Σχετικά με την χρήση των κλιματιστικών, ο γνωστός πνευμονολόγος, διευκρίνισε ότι «πρέπει να ζυγίσουμε τον κίνδυνο από τις εισπνοές, με τον κίνδυνο από θερμοπληξία. Είμαστε σε μια περίοδο που οι θερμοκρασίες είναι υπερβολικά υψηλές και πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από θερμοπληξία. Να κάνουν πολλά και συχνά μπάνια με δροσερό νερό. Πολλά και συχνά ροφήματα για να μας ενυδατώνουν και όχι έκθεση στον ήλιο. Προφανώς δεν κάνουμε γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, με την ατμόσφαιρα να είναι γεμάτη σωματίδια και υψηλή ζέστη. Αυτός είναι ένας εγκληματικός συνδυασμός».