Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Πνίγηκε» η Αττική από τους καπνούς – Τι επισημαίνει πνευμονολόγος

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Πνίγηκε» η Αττική από τους καπνούς – Τι επισημαίνει πνευμονολόγος

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική - Τι να προσέξετε

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυπόμπη και τους πυκνούς καπνούς που έχουν καλύψει όλο το λεκανοπέδιο.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (04/08) στο MEGA, η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματία Τσικρικά συνέστησε την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και παραμονή σε εσωτερικούς κλειστούς και δροσερούς χώρους.

«Τις τελευταίες ώρες αλλά και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές. Αν και καπνός υπάρχει σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής», ανέφερε η πνευμονολόγος. «Όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον πνευμονολόγο τους και να μη σταματήσουν την αγωγή τους» πρόσθεσε η γιατρός.

«Να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουμε σε εσωτερικούς και δροσερούς χώρους. Ο συνδυασμός αποπνικτικής ατμόσφαιρας και υψηλών θερμοκρασιών είναι πολύ επικίνδυνο για την αναπνευστική υγεία μας κοκτέιλ – δύσπνοια, βήχα» σημείωσε.

Παράλληλα, η κ. Τσικρικά είπε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Μείνετε σπίτι με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες» – Συναγερμός από το Αστεροσκοπείο

Παράλληλα, συναγερμό για τα επιβλαβή σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης (04/08) το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες», σημείωσε σε ανάρτηση στο Facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πρόσθεσε:

«Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

Σημαντική συμπληρωματική πληροφορία: Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».