Καύσωνας: «Βράζει» η χώρα, έως τους 44-46 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα – Έκτακτη σύσκεψη του ΑΔΜΗΕ υπό τον Μητσοτάκη

Καύσωνας: «Βράζει» η χώρα, έως τους 44-46 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα  – Έκτακτη σύσκεψη του ΑΔΜΗΕ υπό τον Μητσοτάκη

Οδηγίες και συμβουλές

Μέγιστες θερμοκρασίες 44-46 βαθμών Κελσίου αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Παράλληλα, πολύ υψηλός διατηρείται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον κατά το επόμενο διήμερο Δευτέρας-Τρίτης.

Επίσης, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Νότια Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία και κατά τόπους σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

Η αυριανή μέρα, Τρίτη, αναμένεται ακόμη περισσότερο επικίνδυνη, με πολύ υψηλή επικινδυνότητα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

Οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην Ελλάδα, έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Γι' αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνει μέρος σε έκτακτη σύσκεψη, στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, στο Κρυονέρι, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Στη σύσκεψη συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

Αναφερόμενος στον παρατεταμένο καύσωνα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι “οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί και ότι σημαίνει αυτό. Άρα έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κόπωση. Προσπαθούμε κάθε ημέρα να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία, μας έρχονται».

Οδηγίες στους πολίτες για ορθή χρήση των κλιματιστικών

Οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα.

Προσθέτει ότι λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες για τις ημέρες του καύσωνα

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.