Σε πύρινο κλοιό Αχαΐα, Ρόδος και Αγρίνιο – Κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα την Δευτέρα

Σε πύρινο κλοιό Αχαΐα, Ρόδος και Αγρίνιο – Κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα την Δευτέρα

Στάχτες και κατεστραμμένες περιουσίες στην Αιγιαλεία - Εκκενώθηκε η Κοιλάδα των Πεταλούδων στο «νησί των Ιπποτών»

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα την Κυριακή η περιοχή της Αιγιαλείας στην Αχαΐα, ενώ μεγάλες φωτιές ξέσπασε στη Ρόδο και το Αγρίνιο, την ώρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα αύριο Δευτέρα 2 Αυγούστου.

Στη Ρόδο μεγάλο μέρος του νησιού έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στα δυτικά του νησιού. Η μάχη για την κατάσβεση συνεχίζεται και οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση της Κοιλάδας των Πεταλούδων από επισκέπτες και προσωπικό, καθώς και του χωριού της Ψίνθου. Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Στην περιοχή επιχειρούν μέχρι τη δύση του ήλιου, εκτός από τα τρία ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα καναντέρ, καθώς και το ρωσικό Beriev-200. Επίσης, ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης με πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις σε ενάρια μέσα από την Αθήνα.

Το απόγευμα της Κυριακής σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική για Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Αιτωλοακαρνανία. Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι του Δήμου Αγρινίου και δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι.

Στην περιοχή επιχειρούν 51 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 16 οχήματα, πέντε αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Αχαΐα

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά στην Αιγιαλεία Αχαΐας οριοθετήθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική το απόγευμα της Κυριακής, αφήνωντας ωστόσο πίσω της στάχτες και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ζήριας, έχουν καεί.

Παράλληλα, 16 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, ο ένας με εγκαύματα στο χέρι, με τους 8 από αυτούς (επτά με αναπνευστικά και ο άνθρωπος με τα εγκαύματα) να παραμένουν για νοσηλεία, με την κατάσταση της υγείας τους να μην εμπνέει ανησυχία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο 2 Αυγούστου για πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

· Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

· Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

· Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

· Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

· Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Πελοποννήσου

· Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

· Περιφέρεια Κρήτης

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.