Εμβολιασμός με 3η δόση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης από τον κορονοϊό

Εμβολιασμός με 3η δόση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης από τον κορονοϊό

Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι στιγμής - Τι δείχνει η πρόσφατη μελέτη της Pfizer

Τελικά είναι απαραίτηση η 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού; Στο ερώτημα αυτό απαντούν επιστήμονες, αλλά ακόμη κι αυτοί διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα της, αν και η πρόσφατη μελέτη της Pfizer δείχνει ότι ο έξτρα εμβολιασμός θωρακίζει ακόμα περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό από τον κίνδυνο της νόησης.

«Δεν είναι μια εύκολη απάντηση γιατί δεν έχουμε δεδομένα ότι χρειάζεται η 3η δόση», τόνισε στο Mega ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με μελέτη της Pfizer, όταν κάποιος λάβει και τρίτη δόση εμβολίου κινδυνεύει 11 φορές λιγότερο να νοσήσει.«Αυτό ίσως οδηγήσει στο να κάνουμε και 3η δόση», κατέληξε ο καθηγητής.

Όσο για τον εμβολιασμό των νέων, επισήμανε: «Οι νέοι γενικώς συμπεριφέρονται καλυτέρα, πιο μοντέρνα και επιστημονικά, είναι εξοικειωμένοι με την γνώση, δεν είναι δογματικοί, δεν παρασύρονται από ιστορίες φαντασιώσεων και από παραπληροφορήσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Οι γονείς να συζητήσουν με τους παιδίατρους των παιδιών τις φοβίες και τα όποια προβλήματα τους διακατέχουν».

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, ο καθηγητής επισήμανε την πρόβλεψη για 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο καθημερινά.

«Επιμένουμε για 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο. Είναι ένα κύμα που αφορά αποκλειστικά σχεδόν στους ανεμβολίαστους. Μόνο ένας στους 8 μολύνεται αυτήν την στιγμή και είναι εμβολιασμένος».

Ωστόσο, παραμένει η έντονη ανησυχία των ειδικών για τα νησιά στα οποία παρατηρείται μεγάλη διασπορά του ιού. Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και ορισμένα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο «κόκκινο». «Μας ανησυχεί ο Αύγουστος. Συγκεκριμένα νησιά που παρουσιάζουν κινητικότητα λόγω, όχι των τουριστών αλλά του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, είναι αυτά που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και καθοδηγούν τη δυναμική του πανδημικού κύματος».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η νεαρή ηλικία των νοσούντων σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, κάνει την πίεση στο σύστημα υγείας «τελείως διαχειρίσιμη», κάτι που ελπίζει να συνεχιστεί.