Καιρός: Ο καύσωνας βάζει στον «φούρνο» τη χώρα – Στους 44 βαθμούς η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Καιρός: Ο καύσωνας βάζει στον «φούρνο» τη χώρα – Στους 44 βαθμούς η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες χθες, Πέμπτη - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Το κατώφλι της Ελλάδας πέρασε από χθες, Πέμπτη (29/07) ο καύσωνας διαρκείας που αναμένεται να παραμείνει στη χώρα αρκετές ημέρες ακόμη.

Λόγω του «καυτού» φαινομένου, σήμερα, Παρασκευή (30/07), θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα.

Μάλιστα, μετά από επικοινωνία με τον διευθυντή και πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών». «Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός», ανέφερε.

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός με βόρειους ανέμους, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου
β. στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και
δ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρό: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 40 με 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά από 24 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 22 έως 41 και κατά τόπους έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 41 με 42 και κατά τόπους έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ κυρίως στα δυτικά.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες της Πέμπτης

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν την Πέμπτη 29/07 σε ολόκληρη τη χώρα. Με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε σε κάποιον μετεωρολογικό σταθμό τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε από 63 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι 8 υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες στον πίνακα που ακολουθεί:

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες ημέρες

ΣΑΒΒΑΤΟ 31-07-2021
Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στη Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 44 βαθμούς Κελσίου
β. στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 43 βαθμούς Κελσίου
γ. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 01-08-2021
Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 2 με 4 και στο Αιγαίο 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 02-08-2021
Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στα
ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά και κατά τόπους στη Θεσσαλία θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

ΤΡΙΤΗ 03-08-2021
Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη
τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 04-08-2021
Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα
ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα.